Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ
Ο Κολ ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Μετά από περισσότερους από έξι μήνες που η υπόθεση των «μαύρων λογαριασμών» της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης χτίζεται και εμπλουτίζεται σταδιακά, ήρθε χτες και η ώρα της απολογίας του «έκπτωτου και ατιμασμένου μονάρχη» της γερμανικής πολιτικής σκηνής και πρωταγωνιστή ως φέρεται των σκανδάλων, πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ. Για άλλη μια φορά ο Κολ αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός του.

Στην κατάθεσή του ενώπιον ειδικής ερευνητικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Χέλμουτ Κολ αρνήθηκε και πάλι σήμερα ότι έλαβε ποτέ χρήματα για λογαριασμό του κόμματός του, CDU, με αντάλλαγμα τη σύναψη μεγάλων συμβολαίων που εγκρίθηκαν από την κυβέρνησή του. Ενώ ο πρώην καγκελάριος τόνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση ελήφθη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς οι αποφάσεις αυτές αποτελούν το αντικείμενο της έρευνας της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ελήφθη με καθαρά πολιτικά κριτήρια.

Αυτή ακριβώς η τακτική, όπως υποστήριξε ο Κολ, ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της πώλησης προς τη γαλλική πετρελαϊκή εταιρία «Elf» του ανατολικογερμανικού διυλιστηρίου «Leuna» και των πρατηρίων «Minol», και με την παράδοση τεθωρακισμένων «Fuchs» στη Σαουδική Αραβία, και με την πώληση ελικοπτέρων στον Καναδά και με την πώληση αεροσκαφών στην Ταϊλάνδη, όπως και με την ιδιωτικοποίηση των σταθμών των γερμανικών σιδηροδρομικών γραμμών. Ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του ο Χέλμουτ Κολ αρνήθηκε για άλλη μια φορά να κατονομάσει τους δωρητές του, τηρώντας το λόγο του και διέψευσε για άλλη μια φορά τις πληροφορίες του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες είχε εισπράξει για την προεκλογική του εκστρατεία 30 εκατομμύρια μάρκα από τον τότε Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, ως αντάλλαγμα για τη σύναψη του συμβολαίου «Leuna».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ