Τετάρτη 10 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδόσεις Τέχνης ελληνικής

 

  • Παρασκευή, 5 Νοέμβρη, βράδυ. Κοσμοσυρροή στην Εθνική Πινακοθήκη, μικρών - μεγάλων, για να δουν την έκθεση αριστουργηματικών έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του πασίγνωστου διεθνώς ως Ελ Γκρέκο. Παραδίπλα από τις αίθουσες της έκθεσης, η αίθουσα εκδηλώσεων της Πινακοθήκης είναι κατάμεστη από ιστορικούς, αρχαιολόγους, ιστορικούς της τέχνης, τεχνοκριτικούς κ.ά., για την εκδήλωση -παρουσίαση ενός σημαντικού βιβλίου, που κυκλοφόρησε από τις «Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτη», με την ευκαιρία της έκθεσης. Πρόκειται για την πολύχρονη έρευνα -μελέτη «Τα νεανικά χρόνια του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου», την οποία διεξήγαγε προστρέχοντας σε διάφορες, ανεξερεύνητες αρχειακές πηγές ο διακεκριμένος ερευνητής Νικόλαος Μ. Παναγιωτάκης. Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, που ρίχνει πλέον «φως» στη ζωή και στο έργο του Θεοτοκόπουλου στην πατρίδα του την Κρήτη, δεν πρόλαβε να το δει τυπωμένο. Σίγουρα, όμως, θα ήταν ευχαριστημένος από την επιμέλεια και τον πρόλογο, στην έκδοση, του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκου Χατζηνικολάου και τη φιλολογική επιμέλεια του καθηγητή του ίδιου Πανεπιστημίου, Στέφανου Κακλαμάνη, όπως και από τα όσα είπαν για το έργο του οι προαναφερθέντες, η διευθύντρια της Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα και η βυζαντινολόγος Μαρίζα Καζανάκη - Λάππα και για το τάλαντο του Ελ Γκρέκο, ο οποίος έλεγε «Η Κρήτη μου έδωσε τη ζωή και τα πινέλα».

  • Αλλο ένα εξαιρετικό βιβλίο τέχνης κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες, με αντικείμενο το έργο ενός ακόμη σπουδαίου Κρητικού ζωγράφου. Συγγραφέας του βιβλίου ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Στέλιος Λυδάκης. Τίτλος του βιβλίου «Ανδρέας Γεωργιάδης ο Κρης (1892-1981)» και εκδότης του ο Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων «Ο Χρυσόστομος» (Χαλήδων 83, 73131 Χανιά, τηλ. 0821-53879). Ο Στέλιος Λυδάκης εξετάζοντας το βίο, τις σπουδές και τα στάδια του έργου του Α. Γεωργιάδη, επισημαίνει τις επιρροές που δέχτηκε, με κυριότερη την επιρροή του Δομήνικου θεοτοκόπουλου, αλλά και τις επιδράσεις που άσκησε το έργο, καθώς πολλοί από τους σύγχρονους Ελληνες ζωγράφους υπήρξαν μαθητές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στην οποία δίδαξε από το 1947-1961. Να σημειώσουμε ότι η επιμέλεια του βιβλίου υπογράφεται από τον Γεώργιο Α. Γεωργιάδη, ενώ την καλαίσθητη, πλούσια εικονογραφημένη (238 φωτογραφίες έργων) παραγωγή ανέλαβαν οι εκδόσεις «Α. Α. Μπάστα».
  • Την Αθήνα, παρουσιάζουν στο έβδομο φωτογραφικό τους λεύκωμα οι εκδόσεις « Σύνολο». Πρόκειται για το καλαίσθητο λεύκωμα «Αθήνα, Μακραίωνη και Καθημερινή». Ο Νίκος Δεσύλλας φωτογράφισε την πόλη με τη δική του ευαισθησία, αποτυπώνοντας όλα εκείνα τα σημεία τα οποία όλοι προσπερνάμε καθημερινά. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, η περιοχή της Αθήνας απλώνεται από το Ηρώδειο μέχρι τον Πειραιά, από την Ακρόπολη ως το Σούνιο, από τη μονή Καισαριανής και τη μονή Δαφνίου ως το Μαραθώνα. Τα κείμενα έγραψε η κριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά, η οποία τόνισε ότι η Αθήνα «Είναι μια πόλη που δίδαξε σε μια σειρά από γενιές τις αξίες του ατόμου, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Στην Αθήνα γεννήθηκαν οι έννοιες του ήθους, της εργατικότητας, της σωφροσύνης, του μέτρου, της αρμονίας και της καλαισθησίας, μαζί με τις ιδέες για δικαιοσύνη και αρετή». Στο λεύκωμα αναφέρθηκαν επίσης, ο ζωγράφος Γιάννης Μίχας και ο πολεοδόμος - γεωγράφος Κωστής Χατζημιχάλης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ