Τρίτη 30 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι καλλιτέχνες να συμβάλουν στο ξεπέρασμα της υποβάθμισης

Εκδήλωση - συζήτηση του ΚΚΕ για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην ικανοποίηση των πολιτιστικών λαϊκών αναγκών

Η Αλ.Παπαρήγα στο βήμα της εκδήλωσης
Η Αλ.Παπαρήγα στο βήμα της εκδήλωσης
Κάλεσμα στους καλλιτέχνες να συμβάλουν ώστε στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές να υπάρξει ένα πολιτικό ρήγμα στο δικομματισμό, απηύθυνε η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη χτεσινοβραδινή συζήτηση στο κατάμεστο Εκλογικό Κέντρο του Κόμματος στην Αθήνα, με ανθρώπους του πολιτισμού, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι τα κριτήρια των ψηφοφόρων πρέπει να είναι γενικά πολιτικά, λέγοντας ότι ο ψηφοφόρος πρέπει να σκεφθεί πού ανήκει κι ότι το ψηφοδέλτιο που θα ρίξει στην κάλπη αντιπροσωπεύει κόμματα, πολιτικές δυνάμεις, συμφέροντα, γενική πολιτική γραμμή. Πρέπει να πάρει υπόψη του το σύνολο των κοινωνικών αναγκών, στις οποίες εντάσσονται και οι πολιτιστικές ανάγκες.

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι ούτε λαϊκός θεσμός, ούτε Αυτοδιοίκηση. Αυτός ο θεσμός, είπε, είναι πολύ μακριά από τους καλλιτέχνες. Αν ήταν λαϊκός θεσμός και αυτοδιοικητικός θα μπορούσε να γίνει «κάστρο» προοδευτικής πολιτιστικής δημιουργίας, συσπείρωσης των καλλιτεχνών, ένα μετερίζι εναντίον του κυρίαρχου πολιτισμού, εναντίον του «πολιτισμού» της Γιουροβίζιον και τόσων άλλων.

Οι Τοπικές Αρχές πρέπει να κριθούν κυρίως για τα όσα δεν έκαναν ως στηρίγματα του λαϊκού κινήματος, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα. Στη μεγάλη πλειοψηφία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πολιτιστικό έργο της σαν επικοινωνιακό στοιχείο, τον πολιτισμό δηλαδή σαν κράχτη. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση; αναρωτήθηκε. Θα περιμέναμε, είπε, δήμαρχοι και νομάρχες να ξεσηκώσουν ένα κίνημα κατά της πολιτιστικής υποβάθμισης, κατά της ιδεολογίας του ιμπεριαλισμού που κυριαρχεί στον πολιτισμό. Οι καλλιτέχνες έχουν λόγο στο ρόλο του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον πολιτισμό. Ζητάμε από τους καλλιτέχνες να δράσουν παίρνοντας υπόψη το σύνολο των κριτηρίων της ψήφου. Να έχουν στο νου τους τη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα σε όλη αυτή την πολιτιστική σαπίλα που κυριαρχεί, σε αντίθεση με τη δυνατότητα να βγει μέσα από το λαό γνήσια προοδευτική δημιουργία.

Αποψη από την κατάμεστη αίθουσα
Αποψη από την κατάμεστη αίθουσα
Μπορούμε κι ως πότε αδιαμαρτύρητα να αποδεχόμαστε τη λογική της συνεχούς υποβάθμισης του πολιτισμού, τον ευτελισμό των πάντων; αναρωτήθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Αυτή η εμπορευματοποιημένη τέχνη, τόνισε, που προωθείται γοργά αποτελεί μια συγκεκριμένη ταξική πολιτική προς όφελος των λίγων και αγνόηση των πολλών. Αυτό εκφράζεται και στην ποιότητα της πολιτιστικής παραγωγής που προωθείται από περιοχή σε περιοχή. Καταλήγοντας ο Σπύρος Χαλβατζής κάλεσε τους καλλιτέχνες σε γενικότερη εκστρατεία για να ενισχυθεί σταθερά το μέτωπο ενάντια στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και της πολιτιστικής παραγωγής. Σε κοινό αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των φορέων του πολιτισμού.

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά με τη ΝΑΣ, κάλεσε τους καλλιτέχνες να στρατευτούν για να μην είναι ο πολιτισμός είδος πολυτελείας, αλλά για να γίνει τρόπος ζωής. Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση και στις εκδηλώσεις στη Ζώνη του Περάματος, προέτρεψε να μη μείνει ένα δεντράκι πολιτισμού στην έρημο, αλλά να γίνει δάσος.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με ανθρώπους του πολιτισμού.(Αναλυτικότερο ρεπορτάζ θα φιλοξενήσει ο «Ρ» σε επόμενα φύλλα).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εργαζόμενοι να προετοιμαστούν έγκαιρα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα (2009-03-20 00:00:00.0)
«Κουλτούρα»... της πίστας (2003-08-26 00:00:00.0)
Το κράτος ΧΡΩΣΤΑ 3 ΤΡΙΣ. ΔΡΧ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (2003-07-22 00:00:00.0)
Καθαρή νεοφιλελεύθερη ομιλία (1998-09-09 00:00:00.0)
Εξαγγελίες... κουβέντα να γίνεται (1997-01-21 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην αρπάγη του μεγάλου κεφαλαίου (1995-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ