Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Βαφτίζουν φρεσκοψημένο το ... προψημένο ψωμί

Τα σούπερ μάρκετ εξαπατούν τους καταναλωτές διαθέτοντας ψωμί που προέρχεται από κατεψυγμένη - προψημένη ζύμη, ενώ το διαφημίζουν σαν... «φρεσκοψημένο ψωμί από το φούρνο της γειτονιάς», κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Αυτό καταγγέλλει με επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας. Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ αγοράζουν κατεψυγμένη προψημένη ζύμη από αρτοβιομηχανίες, την αποθηκεύουν στην κατάψυξή τους, στη συνέχεια ολοκληρώνουν το ψήσιμο στους κλιβάνους που έχουν μέσα στα καταστήματά τους και πουλάνε το ψωμί στους πελάτες τους ως «φρεσκοψημένο ψωμί» ή «γνήσιο φρεσκοψημένο νησιώτικο» και άλλες παραπλανητικές ενδείξεις.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αρτοποιών:

  • Η σχετική νομοθεσία ορίζει ότι η παραγωγή άρτου και αρτοσκευασμάτων πρέπει να γίνεται σε αρτοποιεία που τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και έχουν την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας που προβλέπεται, άδεια την οποία δεν έχει κανένα σούπερ μάρκετ.
  • Στη συσκευασία δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για «κατεψυγμένα ζεσταμένα προϊόντα άρτου ή αρτοσκευασμάτων» κατά παράβαση του νόμου, ενώ αντίθετα αναφέρεται ότι πρόκειται για φρεσκοψημένο ψωμί.

Από την επιστολή προκύπτει ότι η Ομοσπονδία Αρτοποιών περιορίζεται στο να ζητάει από τον υπουργό την επιβολή κυρώσεων σε όσους παρανομούν, ενώ δεν έχει κανένα πρόβλημα με την επέκταση του ρόλου των σούπερ μάρκετ και στον κλάδο των αρτοποιών στο βαθμό που αυτό γίνεται με τη βούλα του νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ