Πέμπτη 1 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ
Ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα

Η εικόνα βαθιάς κρίσης στο ποδόσφαιρο, αλλά και σε άλλα αθλήματα είναι σε όλους ορατή και δε φτιασιδώνεται με πυροτεχνήματα όπως η δημιουργία της «Σούπερ Λίγκα», τόνισε χτες στη Βουλή ο Ν. Γκατζής, σε παρέμβασή του σε συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που έγινε με την παρουσία και εκπροσώπων του αθλητικού χώρου.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Ορφανός παρουσίασε το γενικό περίγραμμα των θέσεων της κυβέρνησης για τον επαγγελματικό αθλητισμό. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε τελείως επιγραμματικά για το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ και είπε ότι υιοθέτησε τις προτάσεις αρμόδιας επιτροπής που μελέτησε τα προβλήματα αυτών των αθλημάτων.

Για το ποδόσφαιρο είπε ότι προτείνεται για την Α΄ Εθνική η δημιουργία της «Σούπερ Λίγκα» που θα διοργανώνει το επαγγελματικό πρωτάθλημα. Για τη Β΄ και Γ΄ Εθνική είπε ότι ίσως τις αναλάβει η τωρινή ΕΠΑΕ, η οποία όμως δε θα έχει στις τάξεις της τις ομάδες της Α΄ Εθνικής. Αναφερόμενος στο μπάσκετ, είπε ότι η Α2 κατηγορία θα είναι ερασιτεχνική με διασφάλιση των δικαιωμάτων των αθλητών, ενώ για το βόλεϊ είπε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα διοικείται από ένα όργανο που θα υπάγεται στην Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης. Στα υπό εξέταση θέματα ο υπουργός έθεσε - χωρίς να παρουσιάσει όμως προτάσεις - τα δικαιώματα των μάναντζερ, τις μονομερείς ανανεώσεις συμβολαίων και την απαγόρευση μετεγγραφών για τις ομάδες που έχουν χρέη.

Οι εκπρόσωποι των φορέων του ποδοσφαίρου που παραβρέθηκαν στην επιτροπή συμφώνησαν με την ίδρυση της Σούπερ Λίγκα, για την οποία εκτίμησαν ότι θα μικρύνει την οικονομική ψαλίδα ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρές ομάδες. Εκ μέρους των ποδοσφαιριστών ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Α. Αντωνιάδης κατήγγειλε ότι οι Ελληνες ποδοσφαιριστές έμειναν φέτος ανασφάλιστοι γιατί η ΕΠΑΕ έλεγε ότι δε διέθετε τα απαραίτητα χρήματα, με αποτέλεσμα πολλοί ποδοσφαιριστές να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για επεμβάσεις και να πληρώνουν με γραμμάτια. Επίσης κατήγγειλε ότι οι ποδοσφαιριστές μένουν απλήρωτοι όταν η ομάδα τους πέφτει κατηγορία.

Σχολιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης, ο Ν. Γκατζής είπε ότι επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί η ίδρυση της «Σούπερ Λίγκα» ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ενώ στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα επί της ουσίας. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι και στα 6 αθλητικά νομοσχέδια που έχει καταθέσει η σημερινή κυβέρνηση δεν υπήρχε ούτε μία παράγραφος για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ο οποίος έχει πάρει «κόκκινη κάρτα». Αντίθετα, συνέχεια έρχονται ρυθμίσεις χρεών των διαφόρων μεγαλοπαραγόντων ιδιοκτητών των ΠΑΕ που παίζουν διάφορα παιχνίδια με πρόσχημα τον αθλητισμό. Είναι χαρακτηριστική, είπε, η περίπτωση του ΠΑΟΚ όπου οι κατά καιρούς πρόεδροι σκυλεύουν το σύλλογο, προκαλώντας τα φίλαθλα αισθήματα των οπαδών.

Η εμπορευματοποίηση, τόνισε, του Αθλητισμού δεν είναι μονόδρομος, αφού αυτός αποτελεί δικαίωμα το οποίο πρέπει να διασφαλίσει η ίδια η πολιτεία και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ τάσσεται ενάντια στην εμπορευματοποίησή σε όλη την κλίμακα του Αθλητισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ