Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θερίζει η λέπρα στις αφρικανικές χώρες

Σε 2,5-2,8 εκατομμύρια υπολογίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο οι άνθρωποι που πάσχουν σήμερα από λέπρα, μια από τις φονικότερες ασθένειες των τελευταίων αιώνων.

Σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, μια ασθένεια θεωρείται ότι έχει εξαλειφθεί όταν αναλογεί λιγότερο από ένα κρούσμα σε 10.000 κατοίκους σε όλες τις χώρες. Σήμερα όμως, σε αρκετές αφρικανικές χώρες το ποσοστό αυτό είναι ως και πέντε φορές υψηλότερο, γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες, αφού με τα σύγχρονα εμβόλια και φάρμακα η ασθένεια είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Τα τελευταία 15 χρόνια υπολογίζεται ότι περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν θεραπευτεί από τη λέπρα, η οποία, με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έχει εξαλειφθεί πλήρως σήμερα από 98 κράτη. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τη συγκρότηση της «Παγκόσμιας Συμμαχίας» που έχει ως στόχο την οριστική εξάλειψη της λέπρας ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες χώρες του κόσμου. Οι προσπάθειες της Συμμαχίας, στην οποία συμμετέχουν φορείς και οργανισμοί για την υγεία, φαρμακοβιομηχανίες και η Διεθνής Ομοσπονδία για την Καταπολέμηση της Λέπρας, θα επικεντρωθούν στον εντοπισμό των περιοχών που εμφανίζονται κρούσματα, στη θεραπεία των ασθενών, στους ομαδικούς εμβολιασμούς, αλλά και στην ενημέρωση των πολιτών και των τοπικών φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ