Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΑΛΑ ΛΟΥΤΡΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Λειτουργούν παράνομα δεξαμενές καυσίμων

Στα «παλιά τους τα παπούτσια» γράφουν κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΚΟ - ΕΛΔΑ την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που απαγορεύει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της εταιρίας στη Σκάλα Λουτρών, μέσα στον Κόλπο Γέρας, λόγω του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος που αναγνωρίζεται και από διεθνείς συνθήκες, αλλά και επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία.

Δύο χρόνια μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που ακύρωνε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας, άρα και τη λειτουργία της στην περιοχή, οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια, ώστε να την κάνουν πράξη. Αντίθετα, με την ανοχή τους, συναινούν με τις δηλώσεις εκπροσώπων της εταιρίας που χαρακτηρίζουν «αυθαίρετη και χωρίς δικαστική τεκμηρίωση» την απόφαση του ΣτΕ. Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών και ο πρόεδρος του Συλλόγου Σκάλας Λουτρών «Δελφίνι», το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν απέρριψε νεότερη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε η Διοίκηση της εταιρίας καυσίμων. Το δε νομαρχιακό συμβούλιο, η γνωμοδότηση του οποίου είναι απαραίτητη για την εφαρμογή της οποιαδήποτε μελέτης, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια άρνησης της νέας μελέτης, «αποβλέποντας - όπως καταγγέλλουν οι παραπάνω - στη διαιώνιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στη Σκάλα Λουτρών».

Αίτημα των κατοίκων και φορέων της περιοχής - όπως το μεταφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών και του Συλλόγου «Δελφίνι» - είναι η μετεγκατάσταση των δεξαμενών σε κατάλληλο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Απαντώντας στην αλαζονεία της Διοίκησης της ΕΚΟ - ΕΛΔΑ πως «καμία δύναμη δεν μπορεί να κλείσει τις εγκαταστάσεις», οι παραπάνω σημειώνουν: «Η διοίκηση της κρατικής εταιρίας διορίζεται από την κυβέρνηση για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και όχι για να βάζει σε κίνδυνο κατοίκους χωριών που θεωρεί αδύναμους να υπερασπιστούν τη ζωή και την υγεία τους. Αλλωστε η κρατική εταιρία στηρίζει τη δύναμή της στα χρήματα του ελληνικού λαού». Και συνεχίζουν τονίζοντας πως σύμφωνα με την «ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα κατάλοιπα των εγκαταστάσεων καυσίμων είναι τοξικά και η ταφή τους παράνομη».

Τέλος, καλούν το νομάρχη και το νομαρχιακό συμβούλιο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επικυρώσουν την απόφαση του ΣτΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ