Σάββατο 10 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ
Απροκάλυπτες πλάτες στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς

Αρνήθηκαν την άμεση σύγκληση των οργάνων της ΓΣΕΕ για την κήρυξη 24ωρης απεργίας, όπως πρότειναν για δεύτερη φορά οι ταξικές δυνάμεις. Ιδιο το σκηνικό της συναίνεσης και στη συνεδρίαση της ΕΕ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Τη συμφωνία των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ με τον πυρήνα της πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση και στο χώρο της Παιδείας, αναδεικνύει η επιστολή που έστειλε η διοίκηση της ΓΣΕΕ προς την παράταξη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, απαντώντας στο αίτημα που κατέθεσαν για δεύτερη φορά χτες οι ταξικές δυνάμεις, ζητώντας την άμεση σύγκληση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας και τη λήψη απόφασης για 24ωρη πανελλαδική απεργία για το ζήτημα της Παιδείας.

Την ώρα που αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη της ενεργητικής και πρωτοπόρας συμμετοχής των εργαζομένων στις φοιτητικές και σπουδαστικές κινητοποιήσεις ενάντια στον αντιδραστικό νόμο πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση, Πολυζωγόπουλος και Πουπάκης απαντούν στο αίτημα της ΔΑΣ ότι η επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ είναι... προγραμματισμένη για τις 26/6/06 και μάλιστα με καθορισμένη Ημερήσια Διάταξη, στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται το θέμα της Παιδείας! Επιπλέον, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας ενημερώνουν τη ΔΑΣ ότι «επειδή το Προεδρείο απουσιάζει για ανειλημμένες υποχρεώσεις που σας είναι γνωστές, είναι δύσκολη η άμεση συνεδρίαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ»!

Κάνει ωστόσο την... παραχώρηση να συμπεριλάβει στην Ημερήσια Διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής «ως θέμα συζήτησης το θέμα της Παιδείας και θα ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις», σημειώνοντας ότι «είναι γνωστές οι αποφάσεις και οι θέσεις της ΓΣΕΕ, τόσο για τις επιχειρούμενες ανατροπές στην Παιδεία, όσο και για τα αστυνομικά μέτρα αυταρχισμού και βίας κατά των αγωνιζόμενων φοιτητών».

Με δυο λόγια οι επικεφαλής των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, χωρίς τσίπα, με πολιτικάντικα τερτίπια και κοροϊδεύοντας κατάμουτρα φοιτητές, σπουδαστές και εργαζόμενους, κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Απαντάνε στη ΔΑΣ ότι απουσιάζει το Προεδρείο για ανειλημμένες υποχρεώσεις και πως τελικά το θέμα θα εξεταστεί μετά από...17 μέρες! Και μετά απ' όλα αυτά η πλειοψηφία τολμά να βγάλει ανακοίνωση με την οποία «υπογραμμίζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα φοιτητών -πανεπιστημιακών για Δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη τριτοβάθμια εκπαίδευση»...

Η πρόταση της ΔΑΣ

Στη νέα χτεσινή της πρόταση προς την Εκτελεστική Επιτροπή και τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, με την οποία απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα και προς όλους τους εργαζόμενους, η ΔΑΣ σημειώνει:

«Μετά τα μαζικά φοιτητικά - σπουδαστικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 8 Ιούνη, την προκλητική αδιαλλαξία της κυβέρνησης και την καταστολή που χρησιμοποίησε για να κάμψει τους αγώνες των φοιτητών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πρόταση που κατέθεσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στις 7 Ιούνη, για άμεση σύγκληση της διοίκησης της ΓΣΕΕ και λήψη απόφασης για 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ καταδικάζουν την πολιτική της καταστολής, τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούνται για το χτύπημα των αγώνων των φοιτητών.

Οι ταξικές δυνάμεις συνεχίζουν και κλιμακώνουν τη δράση τους, μαζί με τους φοιτητές. Εντείνουν τις προσπάθειές τους για να δυναμώσει το κίνημα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στρέφεται κατά του δικαιώματος της μόρφωσης των παιδιών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, κατά των εργατικών-λαϊκών οικογενειών. Απαιτούμε:

  • Να μην κατατεθεί ο νόμος πλαίσιο, να μην καταργηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, δημόσια, δωρεάν, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Κατάργηση της ιδιωτικής-επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Πτυχία με αξία που θα αποτελούν τη μόνη προϋπόθεση για δουλιά στο επιστημονικό αντικείμενο.
  • Πλήρη-σταθερή εργασία με δικαιώματα».

Αντίστοιχη πρόταση κατέθεσε και η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση προς την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ.

Απόλυτη συναίνεση και στο ΕΚΑ

Το σκηνικό της συναίνεσης της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας με τους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ήρθε να επιβεβαιώσει και η άρνηση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, να καλέσουν τη ΓΣΕΕ να κηρύξει 24ωρη απεργία, όπως ζήτησε κατά την τελευταία συνεδρίαση η παράταξη της ΔΑΣ ΕΚΑ. Οι παρατάξεις της συναίνεσης αρνήθηκαν ακόμα και να συζητηθεί το θέμα της Παιδείας στην επόμενη διοίκηση του ΕΚΑ. Αντ' αυτού, περιορίστηκαν σε ένα γενικόλογο κείμενο συμπαράστασης στους φοιτητές και σπουδαστές, με το οποίο μάλιστα ζητάνε από την υπουργό Παιδείας «να σταματήσει τους αιφνιδιαστικούς νεοφιλελεύθερους πειραματισμούς και να μην προχωρήσει στην κατάθεση του νόμου - πλαισίο, που τορπιλίζει την πανεπιστημιακή ζωή και οδηγεί σε μια χαμένη εξεταστική περίοδο» (!)

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΕΚΑ καταγγέλλει τη «συνειδητή τακτική των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, η οποία επιχειρεί να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τις αντιδραστικές θέσεις που έχουν για την Παιδεία, καθώς και τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία πρωτοστάτησε στην ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου, υλοποιώντας και ανοίγοντας δρόμο στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ