Κυριακή 18 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Τριστάνος και Ιζόλδη »

Του Κέβιν Ρέινολντς

Το ζευγάρι Τριστάνος και Ιζόλδη στέκεται ισάξια στην ερωτική φιλολογία δίπλα στο ζευγάρι Ρωμαίος και Ιουλιέτα! Είναι και αυτό «σημείο αναφοράς» για τον έρωτα, την πίστη, τη θυσία, αλλά και την τραγωδία!

Ο Τριστάνος, δεξί χέρι του Λόρδου Μάρκε, αρχηγού των ενωμένων αγγλικών στρατευμάτων, τραυματίζεται θανάσιμα. Σύμφωνα με το έθιμο, τον βάζουν σε μια βάρκα, της βάζουν φωτιά και τον «σπρώχνουν» στα ανοιχτά! Η βάρκα και το σώμα του Τριστάνου δεν καίγονται. Το ρεύμα τον μεταφέρει στην Ιρλανδία, στα χέρια των εχθρών του, που μόλις είχε νικήσει! Ομως, στέκεται τυχερός! Τον βρίσκει η Ιζόλδη, κόρη του ηττημένου βασιλιά της Ιρλανδίας. Δεν του αποκαλύπτει ποια είναι. Τον κρύβει και τον γιατρεύει!

Το ζευγάρι ερωτεύεται. Ομως, η «μοίρα» το φέρνει αντιμέτωπο με το μεγάλο και αιώνιο στη φιλολογία - και τη ζωή - δίλημμα: Ερωτας ή καθήκον; Αυτό το δίλημμα θα τους οδηγήσει στην τραγωδία. Μια τραγωδία, που μέχρι να ολοκληρωθεί κάνει πολλές καρδιές να σπάσουν. Κάνει πολλούς ανθρώπους να σκεφτούν...

Η ιστορία του Τριστάνου και της Ιζόλδης, που, ανάμεσα σε άλλους, ενέπνευσε και τον Ρίτσαρντ Βάγκνερ, που έγραψε την ομότιτλη όπερα, στηρίζεται σε έναν κέλτικο μύθο! Μύθο γνωστό και δυνατό στη Βρετανία και τον κόσμο όσο ο μύθος του βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης!

Δυστυχώς, οι στόχοι της ταινίας ήταν, από άποψη μόνον εμπορικοί! Ετσι, δεν αναζητήθηκαν οι εσωτερικοί χυμοί της ιστορίας. Κρατήθηκαν μόνον τα εξωτερικά της στοιχεία. Με αποτέλεσμα να μη μιλάμε για ένα έργο τέχνης, αλλά για μια ταινία ιστορικής περιπέτειας! Που, βέβαια, πατάει πάνω σε γερές δραματουργικά βάσεις. Την έτσι και αλλιώς παραδειγματική ιστορία του γνωστού ζευγαριού!

Το ιστορικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο εξελίσσεται ο μύθος, είναι η Βρετανία, αμέσως, μετά τη φυγή των Ρωμαίων από το νησί. Οταν οι πόλεμοι ανάμεσα στις διάφορες φυλές και ομάδες ήταν καθημερινοί. Και ανελέητοι!

Η ταινία υπέκυψε στο στοιχείο της βίας. Εδωσε ιδιαίτερο βάρος στην αναπαράσταση των μαχών. Στο ενεργητικό της, η πειστικότητα με την οποία απέδωσε τη χαώδη ατμόσφαιρα εκείνων των χρόνων!

Παίζουν: Παίζουν: Τζέιμς Φράνκο, Σοφία Μάιλς, Ρούφος Σίγουελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ