Παρασκευή 16 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Σε οικονομικό αδιέξοδο οι αλιείς

Παρέμβαση - Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Eurokinissi

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Επιτακτική ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης για τους ψαράδες, δημιούργησε η ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς είχε σαν άμεση συνέπεια την ανάλογη αύξηση των λειτουργικών εξόδων των μικρομεσαίων αλιευτικών επιχειρήσεων. Το θέμα έφερε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σημειώνοντας τον κίνδυνο να βρεθεί ο κλάδος σε οικονομικό αδιέξοδο.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, στην Ερώτησή του, σημείωσε ότι «η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, το οποίο καλύπτει το 30% - 45% των λειτουργικών εξόδων των μικρομεσαίων αλιευτικών επιχειρήσεων, έχει οδηγήσει τον κλάδο σε οικονομικό αδιέξοδο, με άμεσο κίνδυνο αφανισμού του κλάδου, με τις ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις στους καταναλωτές».

Απευθυνόμενος στην Επιτροπή, ρώτησε αν προτίθεται «να αυξήσει από 3.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ το ποσό που κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ δικαιούται να δώσει ως τμηματική ενίσχυση στους αλιείς για περιπτώσεις έκτακτων αυξήσεων των λειτουργικών εξόδων άνω του 30% και να χρηματοδοτήσει την αγορά νέων μηχανών που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα; Σκοπεύει, επίσης, να δώσει ενισχύσεις για την αγορά νέου αλιευτικού εξοπλισμού και να εφαρμόσει νέες μεθόδους για ψάρεμα για την εξοικονόμηση καυσίμων;»

Στην απάντησή της, η Επιτροπή «συμφωνεί με την ανάγκη αύξησης της οικονομικής ενίσχυσης στις αλιευτικές επιχειρήσεις», χωρίς ωστόσο να δίνει καμία ένδειξη για το ποσό της αύξησης που πρόκειται να δοθεί στους αλιείς. Διαπιστώνει δε ότι «η χρήση ενισχύσεων δεν αποτελεί ορθή απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά προωθεί τη χρήση ενισχύσεων αναδιάρθρωσης σε επιλέξιμες επιχειρήσεις για την αύξηση της αποδοτικότητάς τους μέσω του περιορισμού των δαπανών λειτουργίας τους».

Καταλήγοντας, η Επιτροπή σημειώνει ότι «τέτοιες επενδύσεις σε μικρομεσαίες αλιευτικές επιχειρήσεις μπορούν να δοθούν για:

  • Πρώτη αλλαγή αλιευτικών εργαλείων που έχει ως αποτέλεσμα τη χρήση αλιευτικής μεθόδου που απαιτεί μικρότερη κατανάλωση καυσίμων.
  • Αγορά εξοπλισμού για τη βελτίωση της επάρκειας καυσίμων, όπως είναι δείκτες οικονομίας καυσίμων, ή
  • μία αντικατάσταση της μηχανής υπό τον όρο ότι για σκάφη ολικού μήκους μικρότερου των 12 μέτρων, τα οποία δε χρησιμοποιούν συρόμενα εργαλεία, η νέα μηχανή διαθέτει την ίδια ισχύ ή μικρότερη από την παλαιά μηχανή, και ότι για άλλα σκάφη αλιείας μικρής κλίμακας, η νέα μηχανή διαθέτει τουλάχιστον 20% λιγότερη ισχύ από την παλαιά μηχανή».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ