Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΔΗΜΟΣ ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Αντιδράσεις για την τοξική χαβούζα

Σύσκεψη φορέων διοργανώνει η ΝΑΣ, με σκοπό τη συντονισμένη δράση ενάντια στα σχέδια δημιουργίας χωματερής τοξικών αποβλήτων

Στο βάθος διακρίνεται το εργοστάσιο της ΜΑΒΕ. Μπροστά στη φωτογραφία φαίνεται το τεράστιο όρυγμα που σχεδιάζουν να μετατρέψουν σε χωματερή και στο οποίο κάνουν διερευνητικές γεωτρήσεις
Στο βάθος διακρίνεται το εργοστάσιο της ΜΑΒΕ. Μπροστά στη φωτογραφία φαίνεται το τεράστιο όρυγμα που σχεδιάζουν να μετατρέψουν σε χωματερή και στο οποίο κάνουν διερευνητικές γεωτρήσεις
Αποφασισμένοι, να μην επιτρέψουν τη μετατροπή της περιοχής τους σε χαβούζα τοξικών αποβλήτων, είναι οι κάτοικοι του Δήμου Καμβουνίων στην Κοζάνη. Μπροστάρης στην προσπάθεια ανάληψης συντονισμένης δράσης ενάντια στη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση της περιοχής με τη δημιουργία χωματερής αμιάντου και τοξικών αποβλήτων, βρίσκεται η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Κοζάνης και διοργανώνει σύσκεψη φορέων αύριο Κυριακή 18 Ιούνη στις 11 το πρωί στην έδρα του Δήμου Καμβουνίων, στον Τρανόβαλτο.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετέχουν όλοι οι φορείς και των τριών Δήμων (Αιανής, Καμβουνίων, Σερβίων) που πλήττονται από τα σχέδια Νομαρχίας και Περιφέρειας να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις και τις εκτάσεις της ΜΑΒΕ για τη λειτουργία χωματερής σε σύμπραξη με εταιρίες που εξειδικεύονται στη μεταφορά και διαχείριση τοξικών αποβλήτων.

Το πρόβλημα αναδείχτηκε το 2001, όταν τα Μεταλλεία Αμιάντου Βόρειας Ελλάδας (ΜΑΒΕ) έκλεισαν, αφήνοντας πίσω εκατομμύρια κυβικά από αποθέσεις υλικών σε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων και αφού προηγούμενα καταλήστευσαν τον ορυκτό πλούτο της περιοχής. Προέκυψε, λοιπόν, η ανάγκη αποκατάστασης του περιβάλλοντος και το θάψιμο των υπολειμμάτων αμιάντου που υπήρχαν.

Αρχικά, εγκρίθηκε για υλοποίηση το πρόγραμμα ΕΠΕΡ (ύψους 8,8 εκ. ευρώ) για την αποκατάσταση των στείρων και τη δασοκάλυψη της περιοχής. Πρόγραμμα που δεν προχώρησε, προφανώς γιατί στα σχέδια Νομαρχίας και Περιφέρειας ήταν η μετατροπή της περιοχής της ΜΑΒΕ, δίπλα στον ποταμό Αλιάκμονα, σε χωματερή τοξικών αποβλήτων. Ετσι, στη συνέχεια το 2003 ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα LIFE (ύψους 4,3 εκ. ευρώ) που αρχικά θα διερευνούσε τη δυνατότητα δημιουργίας χωματερής, για να θάβεται ο αμίαντος που υπήρχε στην περιοχή (και τα απόβλητα αμιάντου από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ) και τοξικά απόβλητα από όλη την Ελλάδα.

Το 2005 τροποποιήθηκε η σύμβαση, ξεκαθαρίζοντας ότι στη χωματερή που θα δημιουργηθεί θα θάβεται μόνον αμίαντος από την περιοχή της Κοζάνης. Και λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε νέα απόφαση για την επέκταση παραλαβής αμιάντου και από περιοχές εκτός Κοζάνης. Το τελευταίο διάστημα διενεργούνται ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεράστιο όρυγμα που υπάρχει μέσα στο χώρο της ΜΑΒΕ, για να διαπιστωθεί η στεγανότητα του εδάφους, ώστε να γίνει η χωματερή.

Κόντρα σε αυτήν την προοπτική στέκεται η ΝΑΣ και καλεί το λαό της περιοχής να αντιδράσει μαζικά, δυναμικά, αγωνιστικά. Να διεκδικήσει να σταματήσει εδώ και τώρα το πρόγραμμα LIFE, και να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος ΕΠΕΡ για την άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Μάλιστα, η ΝΑΣ προτείνει και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της ΜΑΒΕ, στο πλαίσιο μιας συνεταιριστικής πολιτικής, στήριξης του κλάδου του μαρμάρου που κάποτε άκμαζε στην περιοχή, ενώ σήμερα βρίσκεται σε κρίση με τις περισσότερες επιχειρήσεις να υπολειτουργούν. Οπως ανέφερε, ο Γιάννης Μητσιάκος, υποψήφιος Νομάρχης της ΝΑΣ, το εργοστάσιο της ΜΑΒΕ μπορεί να μετατραπεί σε έναν μεγάλο σπαστήρα των στείρων του μαρμάρου και να παράγει μαρμαρόσκονη και άλλα υποπροϊόντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ