Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Συναγερμός από τα ταξικά σωματεία

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΣ- ΝΑΤ καλούν σε ένταση της πάλης ενάντια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης, εφοπλιστών και πλειοψηφίας της ΠΝΟ

Από παλαιότερη κινητοποίηση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων έξω από τον Οίκο Ναύτου
Από παλαιότερη κινητοποίηση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων έξω από τον Οίκο Ναύτου
Την ενορχηστρωμένη επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε βάρος των ναυτεργατών έχει πυροδοτήσει η πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία συμμετέχει ενεργά και η νόθα, συμβιβασμένη πλειοψηφία στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Αυτό σηματοδοτούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, οι προκλητικές αξιώσεις που έχει δημοσιοποιήσει η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ακόμα και οι πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, στη Ναυτιλιακή Λέσχη. «Κερασάκι» σε αυτά αποτελεί η πλειοψηφία της ΠΝΟ, η οποία ενεργώντας ολοφάνερα κατ' εντολή των εφοπλιστών, αυτήν ακριβώς την περίοδο επαναφέρει το επαίσχυντο νομοσχέδιο που είχε συντάξει ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Ανωμερίτης για τη δημιουργία Οργανισμού Απασχόλησης Ελλήνων Ναυτικών (ΟΑΕΝ), το οποίο αυτή η πλειοψηφία είχε απορρίψει πριν από 3 χρόνια!

Οχημα για κατάργηση συμβάσεων και δουλεμπόριο

Τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΣ-ΝΑΤ με ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες σημαίνουν συναγερμό στους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους καλώντας τους να αναπτύξουν την πάλη τους για να επιβάλουν αγωνιστικά το δικαίωμα στην εργασία, τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, απομονώνοντας τις δυνάμεις του κεφαλαίου.

Πρόκειται καθαρά για ολοκληρωμένο σχέδιο επιβολής νέων, ακόμα πιο σκληρών αντιναυτεργατικών μέτρων σε βάρος όλων των ναυτεργατών, κάθε κατηγορίας πλοίων. Ο ΟΑΕΝ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο Ανωμερίτη, καταργεί το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), την Εστία Ναυτικών και τον ΕΛΟΕΝ (Λογαριασμός Επιδομάτων Ναυτικών). Στην ανακοίνωση των σωματείων επισημαίνεται ότι με τον ΟΑΕΝ και «σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μέσα από τα προγράμματα επανακατάρτισης, που θα οδηγούν τους ναυτεργάτες στη "διά βίου μάθηση", την εργασιακή παραπλάνηση». Επιπλέον, με τη δημιουργία του ΟΑΕΝ και την κατάργηση του ΓΕΝΕ, που σημαίνει ενίσχυση των δουλεμπορικών γραφείων, προωθούν τη λεγόμενη ελεύθερη μετακίνηση και απασχόληση ναυτεργατών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης «χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα όπου θα προσλαμβάνονται οι φθηνότεροι και οι πειθήνιοι στα σχέδια και τις ορέξεις του κεφαλαίου».

Παραπονεμένοι οι εφοπλιστές!

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Ν. Ευθυμίου, στη διάρκεια της προχτεσινής διαπραγματευτικής συνάντησης με τη διοίκηση της ΠΝΟ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ποντοπόρα πλοία, έθεσε ούτε λίγο ούτε πολύ ...θέμα επιβίωσης για τους εφοπλιστές! Προσπαθώντας να πείσει για το πόσο «στριμωγμένοι» είναι και για την ...αναγκαιότητα της επιβολής των αντιναυτεργατικών μέτρων για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», ανέφερε τον ανταγωνισμό που έχει ξεσπάσει με το κινεζικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο, όπως φαίνεται, έχει με το πλευρό του και τις ΗΠΑ.

Ο Ν. Ευθυμίου αποκάλυψε ότι αν και οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν διαθέσει τα βαπόρια που εκμεταλλεύονται στην υπηρεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ωστόσο στη λεγόμενη λευκή λίστα που έχουν φτιάξει οι Αμερικανοί δε βρίσκεται η ελληνική σημαία αλλά η κινεζική! Τα πλοία με ελληνική σημαία, δηλαδή, δε θεωρούνται από τις ΗΠΑ αξιόπιστα και υπόκεινται σε εξονυχιστικούς ελέγχους με αποτέλεσμα καθυστερήσεις και οικονομικές επιβαρύνσεις... Αποκάλυψε τα όσα ετοιμάζονται σε βάρος των συγκροτημένων πληρωμάτων στα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρίας «ΚΟΣΚΟ» ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, στη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στην Κίνα, να ...βοηθήσει η Ελλάδα στην εκπαίδευση των ναυτεργατών της Κίνας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ