Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Εκδηλώσεις μνήμης για την εξέγερση του Σοβέτο

ΣΟΒΕΤΟ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί τίμησαν χτες στο Σοβέτο τους εκατοντάδες νεκρούς μαθητές και φοιτητές που σκοτώθηκαν απ' τις σφαίρες του στυγνού ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ, όταν εξεγέρθηκαν, στις 16 του Ιούνη 1976, με αφορμή τις προσπάθειες της κυβέρνησης των λευκών Νοτιοαφρικανών (Αφρικάνερς) να επιβάλει στα σχολεία ως γλώσσα διδασκαλίας εκείνη των λευκών.

Επικεφαλής της δίωρης πορείας, που κατέληξε στο μνημείο Πίτερσεν κοντά στο τεράστιο στάδιο του Σοβέτο, ήταν ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Τάμπο Μπέκι. Πλάι του, σαραντάρηδες και πενηντάρηδες σήμερα, βετεράνοι της εξέγερσης του 1976, δεκάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC). «Θυμόμαστε τη νεολαία του 1976 γιατί μας δίδαξε ότι μπορούν οι νέοι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις», είπε ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος στην πολυπληθή συγκέντρωση στο στάδιο του Σοβέτο, καλώντας το λαό να ξεσηκωθεί για να αντιμετωπίσει, αυτή τη φορά, τις προκλήσεις της φτώχειας, του αναλφαβητισμού, της βίας και του ΕΪΤΖ.

Ακολούθησαν εκδηλώσεις μπροστά στο μνημείο Πίτερσεν, που στήθηκε για το πρώτο και νεαρότερο θύμα της νεολαιίστικης εξέγερσης του Σοβέτο: Τον 13χρονο Εκτορα Πίτερσεν, που έπεσε νεκρός απ' τις σφαίρες των αστυνομικών στην αγκαλιά συμμαθητή του. Η φωτογραφία του νεκρού Πίτερσεν έκανε, τότε, το γύρο του κόσμου ξυπνώντας στους λαούς της υφηλίου αισθήματα αλληλεγγύης στον άνισο αλλά δίκαιο αγώνα εκατομμυρίων Νοτιοαφρικανών απέναντι στο πολυετές ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ. Καθεστώς που τερματίστηκε μόλις πριν περίπου μιάμιση δεκαετία χάρη στον άοκνο αγώνα και τις θυσίες του νοτιοαφρικανικού λαού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ