Τρίτη 27 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»
Πρόσχημα με την κάλυψη του... Δημοσίου

Με ημίμετρα τύπου «εξοικονόμηση ενέργειας», επιδιώκει η κυβέρνηση να αποφύγει ένα μπλακ άουτ τους θερινούς μήνες, ως αποτέλεσμα της συστηματικής απαξίωσης της παραγωγικής δυνατότητας της ΔΕΗ και της υποδομής της, από τις «πρασινογάλαζες» κυβερνήσεις. Παράλληλα, καλλιεργεί το έδαφος για τη θέσπιση νέων μέτρων που θα επιβαρύνουν τα οικιακά τιμολόγια. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος υπέγραψαν χτες εγκύκλιο για την «εξοικονόμηση ενέργειας» από τις 3 του Ιούλη έως το τέλος του Αυγούστου για τα κτίρια του δημόσιου τομέα. Η εγκύκλιος των δυο υπουργείων αφορά ιδιόκτητα και μισθωμένα κτίρια του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης, ενώ εξαιρούνται τα νοσοκομεία και συναφή ακίνητα. Στόχος είναι η λήψη μέτρων όπως η μείωση της λειτουργίας των κλιματιστικών, ο περιορισμός του φωτισμού και η σωστή λειτουργία του αυτόματου συστήματος διακοπής της ηλεκτροδότησης σε δρόμους και χώρους δημοτικής ευθύνης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οφείλει το Δημόσιο να δίνει το καλό παράδειγμα και ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει ένα βήμα που θα ενθαρρύνει τους πολίτες, τα νοικοκυριά, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα να υιοθετήσουν την εξοικονόμηση στην καθημερινή διαχείριση ενέργειας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι για να καλυφθούν λίγες ώρες ανώτερης αιχμής ετησίως απαιτείται η δημιουργία ενός νέου σταθμού παραγωγής, ανά έτος, 400MW! Ωστόσο η κυβέρνηση προωθεί την ιδέα της «εξοικονόμησης» κυρίως επειδή ετοιμάζεται για διεύρυνση της κλιμακωτής οικιακής τιμολόγησης, καθώς έχει αποδεχτεί τη λογική της ΔΕΗ για υπέρογκες αυξήσεις. Την ίδια ώρα χρησιμοποιεί το πρόβλημα για να δώσει επιπλέον οικονομικά κίνητρα στους βιομηχάνους. Το μέτρο ισχύει για δεύτερη χρονιά και για 6.850 μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες της ΔΕΗ, που τους παρέχεται έκπτωση με την προϋπόθεση να μειώσουν την κατανάλωση σε ώρες αιχμής εάν τους ζητηθεί.

Χτες εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε την απόφαση συγκρότησης του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ