Κυριακή 2 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Οχι τυχαίες κινήσεις

Μια φαινομενικά περίεργη εκδήλωση έγινε στο αλβανικό έδαφος κοντά στα ελληνικά σύνορα. Οι λεγόμενοι Τσάμηδες, κρατώντας αλβανικές κι αμερικανικές σημαίες, απαιτούσαν να φτάσουν μέχρι την Παραμυθιά στο όνομα της μεγάλης Αλβανίας. Βέβαια, το ζήτημα αυτό καθεαυτό στερείται σοβαρότητας. Είναι γνωστός ο εγκληματικός τους ρόλος εις βάρος των Ελλήνων στη διάρκεια της γερμανο-ιταλικής φασιστικής κατοχής, ως φίλων του κατακτητή.

Ομως, με αφορμή τη φαιδρή αυτή εκδήλωση, προκύπτει αβίαστα η ερώτηση: Από ποιον υποκινούνται και τι συμφέροντα υπηρετούν; Η παρουσία τους με αμερικανικές σημαίες υποδηλώνει την πρώτη απάντηση. Ομως, το ζήτημα περιπλέκεται, δεδομένης της ύπαρξης διαφόρων μορφών, επίσημων κι ανεπίσημων, φιλοαμερικανισμού στην περιοχή. Π.χ., η επίσημη αστική Ελλάδα με τα κόμματά της δηλώνει ενεργητική προσαρμογή στην αμερικανική παρουσία κάθε μορφής. Η επίσημη Αλβανία είναι ο αμίλητος υποτακτικός στα αμερικανικά συμφέροντα. Τι εξυπηρετεί, λοιπόν, η ανορθόδοξη παρουσία ολιγάριθμων Τσάμηδων;

Γίνεται φανερό ότι η πρόθεση των ΗΠΑ είναι να διατηρήσουν έναν ακόμη αποσταθεροποιητικό παράγοντα μαζί με όλους τους άλλους στα Βαλκάνια. Διάλεξαν, μάλιστα, το πιο αντιδραστικό παραδοσιακό κομμάτι με όχι τόσο καθαρό ιστορικό παρελθόν. Αυτό δείχνει για πολλοστή φορά ότι το ιμπεριαλιστικό σύμπλεγμα εξουσίας στις ΗΠΑ βάζει περίπου στο ίδιο τσουβάλι επίσημες κυβερνήσεις και κάθε λογής παρακρατικές ομάδες. Αρκεί να εξυπηρετούν τα κατά το δοκούν συμφέροντά του.

Ολη αυτή η ιστορία συνδέεται εκ των πραγμάτων με το δόγμα της λεγόμενης «διείσδυσης» της ελληνικής αστικής τάξης στα Βαλκάνια. Το γεγονός της ύπαρξης ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία δεν κατοχυρώνει τη μελλοντική ασφάλεια της Ελλάδας από ενδεχόμενους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ευρω-ατλαντιστών. Αντίθετα, προκαλεί κινδύνους η υπερεκμετάλλευση αυτών των λαών από την ελληνική αστική τάξη. Επίσης προκαλεί εθνικιστικά συναισθήματα σ' αυτές τις χώρες που αξιοποιούνται από τον ξένο ισχυρό παράγοντα.

Το ειρηνικό και προοδευτικό μέλλον της Ελλάδας δε βρίσκεται στις κάθε είδους ιμπεριαλιστικές «διεισδύσεις» οικονομικού και στρατιωτικού χαρακτήρα. Βρίσκεται στην ισότιμη φιλική σύμπραξη και ανάπτυξη των βαλκανικών λαών.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ