Σάββατο 1 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Αύξηση των θανατηφόρων κατά 29%

Σύμφωνα με τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία ανάμεσα στο 1ο πεντάμηνο του 2005 και του 2006

Στους 60 έφτασαν οι νεκροί εργάτες στους χώρους δουλιάς από την αρχή του 2006 μέχρι σήμερα -σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας - αποτέλεσμα της εργοδοτικής ασυδοσίας που μπροστά στο διαρκές κυνήγι του κέρδους, δεν παίρνει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Τα στοιχεία καταγράφουν αύξηση των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2005, όπου σημειώθηκαν 52 θανατηφόρα. Μια αύξηση που παρατηρείται και κατά τη σύγκριση των πρώτων πέντε μηνών μεταξύ των δύο ετών, τόσο στο σύνολο των εργατικών «ατυχημάτων» όσο και στα θανατηφόρα. Το πρώτο πεντάμηνο του 2005 καταγράφηκαν 2.320 εργατικά «ατυχήματα» και το πρώτο πεντάμηνο του 2006 καταγράφηκαν 2.438 εργατικά «ατυχήματα» (αύξηση 4,84%). Από αυτά, το πρώτο πεντάμηνο του 2005 τα 38 ήταν θανατηφόρα, ενώ το 2006 έφθασαν τα 49 (αύξηση 29%).

Για την κατάσταση αυτή φέρουν μεγάλες ευθύνες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας πολιτικές έντασης της εργοδοτικής ασυδοσίας. Μεταξύ αυτών, η συνειδητή υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και του συνόλου των αρμόδιων κρατικών μηχανισμών, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Θερμική καταπόνηση των εργαζομένων

Εγκύκλιο για την «Αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά το θέρος» έστειλε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε όλα τα κατά τόπους Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου.

Επισημαίνεται η προτεραιότητα σε εργασίες που γίνονται σε υπαίθριους χώρους (οικοδομές, τεχνικά έργα κλπ.) και σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου υπάρχει επιβάρυνση από υψηλή θερμοκρασία (χυτήρια, υαλουργίες, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών κλπ.). Σημειώνεται ότι περισσότερο κίνδυνο διατρέχουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς κλπ.). Υποχρέωση των εργοδοτών είναι η γραπτή εκτίμηση των κινδύνων (περιλαμβανομένης της εκτίμησης του κινδύνου από υψηλές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας) και η λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπισή τους.

Ειδικότερα, για τον κλάδο των οικοδόμων και τα συναφή επαγγέλματα ισχύει όταν υπάρχουν συνθήκες καύσωνα, η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν στον τόπο εργασίας, η εργασία διακόπτεται με το ημερομίσθιο να καταβάλλεται χωρίς περικοπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ