Σάββατο 1 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Ανησυχούν για την υψηλή ζήτηση

Και η μονάδα «Λαύριο 4» εκτός λειτουργίας. Με εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας καλύφθηκε χτες η ζήτηση

Εντείνονται οι ανησυχίες για την κανονική κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το επόμενο διάστημα, καθώς η μία μετά την άλλη μονάδα της ΔΕΗ τίθενται, για διάφορους λόγους, εκτός λειτουργίας. Οι αυξανόμενες ελλείψεις σε προσωπικό, η πλημμελής συντήρηση των σταθμών, οι οικονομίες στις προμήθειες στο όνομα της εξασφάλισης κερδών για τους μετόχους, η πολιτική της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, προκαλούν αλλεπάλληλα προβλήματα, των οποίων οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες. Χτες, ακόμα μια μονάδα της ΔΕΗ τέθηκε εκτός λειτουργίας και ενώ η ζήτηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης, άγγιζε -λόγω υψηλών θερμοκρασιών- τα υψηλότερα επίπεδα της χρονιάς, φτάνοντας τα 9.633 Μεγαβάτ.

Η χτεσινή ζημιά αφορά το σταθμό του Λαυρίου, όπου προκλήθηκε βλάβη σε αεροστρόβιλο της μονάδας 4, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ισχύς των 590 Μεγαβάτ κατά 120 MW. Ετσι, ακόμα μια μονάδα βγήκε «εκτός», μετά την «Πτολεμαΐδα 4» που τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη και δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσει πριν από το τέλος του καλοκαιριού, και τις μονάδες «Καρδιά 1», «Αγ. Δημήτριος 1» και «Μεγαλόπολη 2». Συνολικά, μετά τις παραπάνω ζημιές το σύστημα «έχασε» 1.140 Μεγαβάτ. Στα πλαίσια της εξασφάλισης ισχύος για την ικανοποίηση της ζήτησης, ο ΔΕΣΜΗΕ ζήτησε χτες από τη ΔΕΗ να περικόψει φορτία συνολικής ισχύος 300 ΜW από τα ορυχεία της επιχείρησης και τα αρδευτικά συστήματα, ενώ προχώρησε και σε εισαγωγές περίπου 1.000 MW από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ιταλία.

Με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ διαβεβαίωνε χτες ότι «σε καμία περίπτωση, ακόμη και υπό τις τρέχουσες συνθήκες, δεν τίθεται θέμα επάρκειας του συστήματος» και υποστήριζε ότι οι όποιες διακοπές μικρής έκτασης και διάρκειας είναι τοπικού χαρακτήρα, κινούνται στα συνήθη επίπεδα και καθόλου δε σχετίζονται με την επάρκεια ισχύος. Συνιστά, πάντως, στους καταναλωτές να κάνουν «λελογισμένη και ετεροχρονισμένη» χρήση των ηλεκτρικών συσκευών τους στις ώρες αιχμής, μεταξύ 11.00 π.μ. και 3.00 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ