Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αποχώρηση Θάτσι από το «Μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο»

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Την αποχώρησή του από το «Μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο» του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε χτες ο πρώην ηγέτης του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι, για να διαμαρτυρηθεί, όπως είπε, για την πρόσφατη συμφωνία του ύπατου διοικητή του ΟΗΕ Μπερνάρ Κουσνέρ, με τον επικεφαλής του Εθνικού Σερβικού Συμβουλίου, χριστιανοορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Αρτέμιο.

«Αναστείλαμε κάθε συμμετοχή μας στο προσωρινό διοικητικό σχήμα του Κοσσυφοπεδίου προσωρινώς», δήλωσε ο Χάτσι σε δημοσιογράφους στην Πρίστινα, υποστηρίζοντας πως το μποϊκοτάρισμα ήταν ένας από τους καλύτερους τρόπους διαμαρτυρίας για τη συμφωνία που υπογράφηκε την περασμένη βδομάδα ανάμεσα στον Μπερνάρ Κουσνέρ και τον Αρχιεπίσκοπο Αρτέμιο. Στέλεχος της πολιτικής κίνησης του Θάτσι, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, εξήγησε πως αφορμή γι' αυτή την απόφαση στάθηκε η συμφωνία μεταξύ Κουσνέρ και Αρχιεπισκόπου Αρτέμιου για τη «λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας» υπέρ της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο. «Μ' αυτή τη συμφωνία δίνεται έμμεσα το μήνυμα για το διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου σε σερβικές και αλβανικές περιοχές», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορείς να δημιουργήσεις κοινούς θεσμούς στο Κοσσυφοπέδιο υπογράφοντας συμφωνίες με μία μόνον εθνική ομάδα».

Ωστόσο, την κίνηση Θάτσι δεν ακολούθησε ένα άλλο ηγετικό πολιτικό στέλεχος των Κοσσοβάρων Αλβανών, ο αρχηγός της «Δημοκρατικής Λίγκας Κοσσυφοπεδίου», Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο οποίος παρακολουθεί ανελλιπώς όλες τις συνεδριάσεις του «Μεταβατικού Διοικητικού Συμβουλίου» από τις αρχές της βδομάδας.

Ο διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση Θάτσι, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας πως «ήταν αποτέλεσμα παρεξήγησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ