Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Ο υπουργός Αμυνας πάει για ψώνια...

ΝΕΟΔΕΛΧΙ.-

Ο ασπρομάλλης Ινδός υπουργός Αμύνης, Τζορτζ Φερνάντες, ύψωσε χθες το δείκτη του αριστερού του χεριού, μιλώντας σε δημοσιογράφους, και «προειδοποίησε» το Πακιστάν ότι καλά θα κάνει να «μην υποστηρίζει τρομοκράτες», προσθέτοντας πως η Ινδία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή».

Ο εθνικιστικός οίστρος του Ινδού υπουργού είχε ως αφορμή τις συμφωνίες εξαγοράς όπλων, που ο Φερνάντες έβαλε στις... βαλίτσες του, επιστρέφοντας από τη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν: 100 τανκς T-90, για τα οποία υπάρχει πάντως «μια μικρή διαφορά στην τιμή» με τη Ρωσία, ενώ το σχέδιο για την εγχώρια κατασκευή άλλων 124 τανκς Arjun, παραμένει σε ισχύ. Ο Φερνάντες είπε, επίσης, ότι παρακολούθησε επίδειξη των μαχητικών Sukhoi-30. Το Νέο Δελχί σχεδιάζει να αγοράσει 140 αεροπλάνα του τύπου, προσθέτοντάς τους ηλεκτρονικά όργανα από δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει επίσης μια συμφωνία συμπαραγωγής, και η σχετική άδεια αναμένεται «σύντομα».

Επίσης ο Φερνάντες... ψώνισε τρεις φρεγάτες και ένα υποβρύχιο, τα οποία ναυπηγούνται στη Ρωσία, και το υποβρύχιο θα παραδοθεί πρώτο. Αλλα δύο ινδικά υποβρύχια υφίστανται τεχνικές βελτιώσεις σε ρωσικά ναυπηγεία.

Κατόπιν όλων αυτών, ως... καλός οικοδεσπότης, ο Πούτιν προσέφερε δωρεάν το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Γκόρσκοφ», το οποίο, όμως, θα πρέπει να αναβαθμιστεί με νέο εξοπλισμό, που υπολογίζεται πως θα κοστίσει κάπου 700 εκατ. δολάρια! Θα είναι το δεύτερο αεροπλανοφόρο που αποκτά η Ινδία - το άλλο, το INS Viraat, βρίσκεται σε διαδικασία επισκευής, ενώ άλλο ένα παροπλίστηκε πριν δύο χρόνια.

Φαίνεται, πάντως, πως η βόλτα του Φερνάντες στις ρωσικές βιτρίνες δε στάθηκε αρκετή και πλέον ο Ινδός υπουργός Αμυνας εποφθαλμιά την εξαγορά της Μέσης Ανατολής: Συζητείται ήδη με το Ισραήλ η αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που θα επιτελέσουν το ρόλο εναέριας επιτήρησης του Κασμίρ.

Κι ακόμη ο Φερνάντες δεν έχει τελειώσει με τις αγορές: Η κυβέρνηση Βάτζπαϊ αύξησε, άλλωστε, 28% τον αμυντικό της προϋπολογισμό για φέτος. Αλλάζοντας, πέραν όλων των άλλων, και στη στάση της Ινδίας έναντι των πυρηνικών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ