Τετάρτη 5 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βόμβα σε γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

ΑΓΚΥΡΑ - ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-

Εκρηξη στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας» στην Ιστανμπούλ, σημειώθηκε χθες, χωρίς να υπάρξουν αναφορές για θύματα βάσει των τοπικών ΜΜΕ. Αιτία της έκρηξης ήταν μικρής ισχύος βόμβα, που είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων έξω από τα γραφεία του κόμματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, αναχώρησε χθες για τις ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, μετά την επιδείνωσή τους με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η επίσκεψη εργασίας θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη, όπου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και επίσημο έγγραφο υπό τον τίτλο «Στρατηγικό όραμα», στο οποίο, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, θα αναφέρονται λεπτομερώς τα κοινά σημεία της εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών.

Πηγές αναφέρουν ότι τα κύρια θέματα συζήτησης είναι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Κυπριακό, αλλά και η κατάσταση ασφάλειας στο Ιράκ.

Δίωξη για την έκδοση βιβλίου

Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή ποινής έως και έξι χρόνων κάθειρξης για τρεις Τούρκους υπηκόους, γιατί εξέδωσαν στην τουρκική γλώσσα το βιβλίο του Νόαμ Τσόμσκι «Δημιουργώντας Συναίνεση: Η Πολιτική Οικονομία των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης», με την κατηγορία ότι προσβάλλει το «εθνικό φρόνημα των Τούρκων, την τουρκική δημοκρατία και το Κοινοβούλιο».

Κατηγορούμενοι είναι ο Φατίχ Τας, εκδότης στην Aram Publishing, ο Ομέρ Φαρούκ Κουρχάν και ο Λουτφί Ταϊλάν Τοσούν που αντιμετωπίζουν και κατηγορίες για «υποκίνηση διχασμού μεταξύ κοινωνικών τάξεων, φυλών, θρησκειών, δογμάτων και περιοχών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ