Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΦΙΔΑ
Ερχεται κι άλλο «ευρω - τσεκούρωμα»

Νέος «ευρω-πέλεκυς» για ένα ακόμη εγχώριο προϊόν, τη σταφίδα, προετοιμάζεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συνεδριάσει την Τρίτη 18 Ιούλη η διαχειριστική επιτροπή μεταποιημένων οπωροκηπευτικών της ΕΕ, προκειμένου να καθορίσει το ύψος της φετινής κοινοτικής στρεμματικής ενίσχυσης για τη σταφίδα - σουλτανίνα και κορινθιακή. Τη μεγαλύτερη μείωση στη στρεμματική ενίσχυση - σύμφωνα με τα έως τώρα σενάρια που έχουν ανακοινωθεί - φαίνεται ότι θα δεχτεί η σουλτανίνα, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 9%. Για την κορινθιακή σταφίδα, οι μέχρι τώρα προβλέψεις είναι καθησυχαστικές. Ωστόσο, τίποτα δε θα πρέπει να αποκλείεται.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε στους σταφιδοπαραγωγούς της χώρας, ότι θα πρέπει να υπογράψουν ιδιωτικά συμφωνητικά με τους εμπόρους το αργότερο μέχρι 1 Αυγούστου, ειδάλλως δε θα μπορέσουν να εισπράξουν την κουτσουρεμένη στρεμματική ενίσχυση.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι σταφιδοπαραγωγοί για να μπορέσουν να εισπράξουν φέτος την κοινοτική στρεμματική ενίσχυση για τη σταφίδα θα πρέπει:

  • Να υποβάλλουν αίτηση εγγραφής στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι 31 Ιούλη.
  • Να συνάψουν σύμβαση καλλιέργειας με μεταποιητή το αργότερο μέχρι 1η Αυγούστου και οπωσδήποτε μετά την υποβολή της αίτησης εγγραφής στη βάση δεδομένων.
  • Μέχρι 30 Νοέμβρη να έχουν παραδώσει στο μεταποιητή την αποξηραμένη σταφίδα και τέλος.
  • Μέχρι τις 30 Νοέμβρη για την κορινθιακή σταφίδα θα πρέπει να παραδώσουν το λεγόμενο ποιοτικό παρακράτημα, 6% επί του συνόλου της παραγωγής τους.

Για ακόμη μία χρονιά δηλαδή και σύμφωνα πάντα με τον ισχύοντα κοινοτικό κανονισμό, οι σταφιδοπαραγωγοί παραδίδονται στις ορέξεις των εμποροβιομηχάνων να υπογράψουν όπως όπως ανοιχτά συμβόλαια, σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, ειδάλλως δε θα εισπράξουν ακόμη και αυτή την κουτσουρεμένη επιδότηση. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν πληρώσει και το «χαράτσωμα» του λεγόμενου «ποιοτικού παρακρατήματος», χωρίς ακόμη να έχουν εισπράξει τη στρεμματική ενίσχυση, ενώ αμφίβολο είναι ακόμη και το αν θα έχουν πληρωθεί από τους εμπόρους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ