Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Επιμένουν στα φορο-γιουρούσια

Με εντατικοποίηση των ελέγχων, προσπαθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να καλύψει τα κενά που δημιουργούν οι απώλειες εσόδων από τις παλιές και νέες φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο

Εντατικότερους φοροελέγχους προγραμματίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει τόσο τα «κενά» που αφήνουν πίσω τους οι μέχρι τώρα απανωτές φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, όσο και τα νέα προνόμια που σχεδιάζονται για το μεγάλο κεφάλαιο. Τα «σπασμένα» καλούνται να πληρώσουν για μια ακόμη φορά οι μικρότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίοι στο εξής έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ...υποδεχτούν τα συνεργεία της Εφορίας.

Τα παραπάνω προκύπτουν και από τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζα, τα οποία αποσκοπούν και στη δημιουργία του ...κατάλληλου κλίματος «φορολογικής νομιμότητας»! Δηλαδή, την τρομοκράτηση των φορολογουμένων με απειλές ή και πραγματοποίηση ελέγχων, όπως γινόταν και στο παρελθόν με τις γνωστές ρυθμίσεις τύπου «πληρώστε και σώστε»! Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, τα ειδικά συνεργεία της Εφορίας εισέρχονται στα καταστήματα λιανικής «μόνο όταν διαπιστώνεται η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων», ενώ τα συνεργεία των εφοριακών θα καλούν και τους καταναλωτές να δείχνουν τις αποδείξεις που πήραν από τα καταστήματα.

Σύμφωνα με τα πλάνα του υπουργείου Οικονομικών, στο στόχαστρο βρίσκονται ανάμεσα σε άλλους και:

  • 5.000 επιχειρήσεις, που δεν έχουν αποδώσει ΦΠΑ για το α' τρίμηνο του 2006. Ο σχετικός έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 του Ιούλη.
  • Η ακίνητη περιουσία, καθώς έχει ξεκινήσει η διασταύρωση στοιχείων δηλώσεων Ε9. Οπως αναφέρουν, έχουν εντοπιστεί «χαρακτηριστικές περιπτώσεις» υπόχρεων που έχουν «τεράστια ακίνητη περιουσία» και δεν έχουν υποβάλει δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).
  • Τα σκάφη αναψυχής: Στα πλαίσια αυτά, προγραμματίζονται διασταυρωτικοί έλεγχοι και για τους κατόχους σκαφών για τους οποίους - όπως φαίνεται - ολιγώρησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων από τα «ειδικά συνεργεία». Στο τριήμερο 23 με 25 Ιούνη ελέγχθηκαν 1.119 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 164 φοροπαραβάσεις.

Πάνω 1 δισ. ευρώ ο ΦΠΑ

Γεγονός είναι ότι τα λαϊκά στρώματα της χώρας σηκώνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών και του φετινού (2006) κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία στο εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη 2006, ο ΦΠΑ - που φορτώνεται εξ ολοκλήρου στη λαϊκή κατανάλωση - έφτασε σε 7,7 δισ. ευρώ (από 6,7 δισ. ευρώ πέρσι). Δηλαδή, μόνον από το ΦΠΑ εξαμήνου τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν 1 δισ. ευρώ περισσότερα (αύξηση 14,8%). Στο ίδιο διάστημα (εξάμηνο του 2006), τα συνολικά έσοδα διογκώθηκαν σε 22,6 δισ. ευρώ (από 20,56 δισ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 9,98%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ