Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μπήκαν τα θεμέλια

Με στόχο ο ταξικός πόλος συσπείρωσης να πρωτοστατήσει στους αγώνες των εργαζομένων του κλάδου, η χτεσινή πλατιά σύσκεψη κατέληξε στην ανάδειξη 29μελούς Επιτροπής

Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη. Στο βήμα η Λέττα Μεθωνιού
Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη. Στο βήμα η Λέττα Μεθωνιού
Το αναγκαίο βήμα στο πρόσταγμα των καιρών, μπροστά στην ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου στους χώρους της Υγείας και της Πρόνοιας, αποτέλεσε η ανάδειξη της 29μελούς Επιτροπής Υγείας - Πρόνοιας - ΙΚΑ του ΠΑΜΕ, μέσα από μια μαζική σύσκεψη που έγινε χτες το βράδυ στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνδικάτα, φορείς και συνδικαλιστές από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας και Πρόνοιας και το ΙΚΑ. Ηταν κατάληξη μιας πολύμηνης δραστηριότητας και πλούσιου διαλόγου με τους εργαζόμενους, που πήραν στα χέρια τους το κάλεσμα με τις θέσεις για τη σύσκεψη. Τη σύσκεψη άνοιξε η Ναυσικά Παπαδημητράτου και χαιρέτισε εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Βασίλης Πετρόπουλος, ο οποίος σημείωσε: «Στήνουμε έναν αγωνιστικό πόλο για το συντονισμό συνολικά της πάλης και για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων».

Υπερώριμη ανάγκη

Την εισηγητική ομιλία στην ιδρυτική σύσκεψη έκανε η Λέττα Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

«Η συγκρότηση Επιτροπής του ΠΑΜΕ και στο δικό μας χώρο είναι υπερώριμη ανάγκη, γέννημα-θρέμμα των συνθηκών που καθορίζονται από το χαρακτήρα των πολιτικών εξελίξεων και της αντιλαϊκής επίθεσης, από την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, από την ίδια την προοπτική, αν θέλετε, του εργατικού κινήματος και του ρόλου του στις σημερινές συνθήκες και εξελίξεις», υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας της η συνδικαλίστρια.


«Το ΠΑΜΕ, είπε σε άλλο σημείο, έχει κινηματικό χαρακτήρα, απευθύνεται πλατιά στους εργαζόμενους, αναπτύσσει αυτοτελή δράση για όλα τα προβλήματα. Παράλληλα, συμμετέχει και παρεμβαίνει στα συνδικαλιστικά όργανα (Σωματεία-Ομοσπονδίες- Εργατικά Κέντρα-ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) υπερασπίζοντας ανυποχώρητα τα εργατικά συμφέροντα. Βρίσκεται απέναντι από τη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής. Παλεύει για ν' ανατραπούν οι συσχετισμοί και ο προσανατολισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα. Για ν' αντιστραφεί η εκφυλιστική κατάσταση που έχουν επιβάλει στο συνδικαλιστικό κίνημα οι σημερινές πλειοψηφίες. Οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της "Αυτόνομης Παρέμβασης" δεν είναι δυνάμεις που βάζουν "χαμηλούς" στόχους πάλης, αλλά δυνάμεις που έχουν υιοθετήσει την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Δεν περιμένουμε πότε θα αλλάξουν οι συσχετισμοί για να οργανώσουμε την πάλη, σημείωσε η συνδικαλίστρια. Παίρνουμε τώρα πρωτοβουλίες, ενημερώνουμε τους εργαζόμενους, οργανώνουμε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, παραστάσεις για όλα τα προβλήματα. Βασική μας επιδίωξη είναι να ενώσουμε και να συντονίσουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην Υγεία - Πρόνοια, σε όλη την Αθήνα, ανεξάρτητα από ειδικότητα, χώρο δουλιάς και εργασιακή σχέση. Οργανώνουμε την πάλη, κόντρα στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, της πλουτοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και κόντρα στα συνδικαλιστικά τους στηρίγματα σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ΕΙΝΑΠ, κλπ. Δρούμε αυτοτελώς, με διακριτό τρόπο παντού».

Επιτροπές Αγώνα παντού!

«Ο ρόλος, τόνισε η Λέττα Μεθωνιού, της Επιτροπής του ΠΑΜΕ θα γίνει ουσιαστικός και αποτελεσματικός στο βαθμό που θα οργανώσουμε παντού, σε κάθε χώρο δουλιάς, τα κύτταρα του αγώνα. Επιτροπές δηλαδή αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς. Στα δημόσια νοσοκομεία, στο ΙΚΑ, στις ιδιωτικές κλινικές, στα διαγνωστικά κέντρα, στα ιδρύματα Πρόνοιας. Παντού και ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Θα μπορεί έτσι να συντονίζεται και να ενοποιείται η πάλη. Να συγκεντρώνονται περισσότερες δυνάμεις και να γίνεται πιο αποτελεσματικός ο αγώνας. Αποτελούν τα στηρίγματα της Επιτροπής σε κάθε χώρο δουλιάς. Συγκροτούνται από εργαζόμενους που κατανοούν την αναγκαιότητα, επιδιώκουμε να έχουν πλατύτητα, να είναι συσπειρώσεις κινηματικού χαρακτήρα, στα πλαίσια των διεκδικήσεων που θέτει συνολικά το ΠΑΜΕ. Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ θα συμβάλει ουσιαστικά και αποφασιστικά, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο, στην ενότητα, στη συσπείρωση των εργαζομένων, στη σφυρηλάτηση της συμμαχίας τους με τα άλλα τμήματα των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ