Σάββατο 8 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Scripta»: Ρίτσαρντ Ελμαν «Τζέιμς Τζόις». (Σπουδαίο βιογραφικό έργο, 953 σελίδων, σε μετάφραση - έργο της Αθηνάς Δημητριάδου και επιμέλεια Αρη Μπερλή. Το έργο πρωτοκυκλοφόρησε το 1959, αλλά ο βιογράφος συνέχισε να συλλέγει, να ερευνά και να μελετά κάθε νέο στοιχείο για τον περιπετειώδη βίο και το έργο του δημιουργού του «Οδυσσέα». Το 1982 κυκλοφόρησε νέα, αναθεωρημένη, εμπλουτισμένη σε όλα τα κεφάλαιά του, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του Τζόις. Αυτή την έκδοση κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις «Scripta», συμβάλλοντας στη γνωριμία του ελληνικού αναγνωστικού κοινού με το «θεμελιωτή» της διεθνούς μοντέρνας λογοτεχνίας, την εποχή του και με πολλούς άλλους συμπατριώτες του και Ευρωπαίους δημιουργούς).

-- «Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών» (Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη - ΑΠΘ): Ομήρου «Οδύσσεια» (μετάφραση Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη. Πρόκειται για την οριστική μορφή της μετάφρασης του έπους, που ξεκίνησε το 1977 και ολοκληρώθηκε το 2001 και θεωρείται ως η σπουδαιότερη, μετά τη μετάφραση της «Οδύσσειας» από τον Ι. Κακριδή).

-- «Ινστιτούτο του βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα»: Τζον Καμπ, Ελίζαμπεθ Φίσερ «Θεοί, Ηρωες και Σοφοί (Ανακαλύπτοντας τον κόσμο των αρχαίων Ελλήνων)» (μετάφραση - επιμέλεια Αντουανέτα Καλλέγια. Εικονογραφημένη μελέτη του Τζον Καμπ, διευθυντή των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, και της διακεκριμένης μελετήτριας της Εποχής του Χαλκού. Η μελέτη ξεκινά από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή, προχωρά στους ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους έως και την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Οθωμανούς. Παρατίθενται αποσπάσματα αρχαίων κλασικών κειμένων και επιγραφές).

-- «Κέδρος»: Σόλομον Βολκόφ «Σοστακόβιτς και Στάλιν (Από την ελευθερία έκφρασης στην πολιτική προπαγάνδα)» (μετάφραση Λέανδρος Πολενάκης. Αντισταλινικής σκοπιμότητας βιογραφία). Ντιμίτερ Κιρκόφ «Ο αμαρτωλός των Βαλκανίων» (μετάφραση Πάνος Σταθόγιαννης, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη δεκαετία του '30). Ελιάνα Χουρμουζιάδου «Δεύτερη γυναίκα» (μυθιστόρημα). Γιάννης Καισαρίδης «Μισάντρα» (διηγήματα). Κίρα Σίνον «Το αμίλητο νερό» (εικονογράφηση Λευτέρης Κιουρτσόγλου - παραμύθι). Ιωάννα Σταματοπούλου «Η λευκή Μόλι» και «Το βουνό των νάνων» (παραμύθια, στη σειρά «Μόζα, η γάτα», με ζωγραφιές της Ερσης Σπαθοπούλου).

-- «Καστανιώτης»: Πόλλη Θαναηλάκη «Αμερική και Προτεσταντισμός (Η «Ευαγγελική Αυτοκρατορία» και οι οραματισμοί των Αμερικανών μισιοναρίων για την Ελλάδα το 19ο αιώνα)» (μελέτη για τον προτεσταντισμό, από τον οποίο η αμερικανική πολιτική αντλεί τη θεωρία περί της «μοναδικότητας» και «εξαιρετικότητας» των ΗΠΑ, προκειμένου να επιβάλουν παγκόσμια την «υπεροχή» τους. Η μελέτη παρακολουθεί τους Αμερικανούς προτεστάντες που ήρθαν το 1828 στην Ελλάδα για να προωθήσουν το δόγμα τους μέσα από σχολεία).

-- «Οιωνός» (Κολοκοτρώνη 11, Λαμία, ΤΚ 35 100, 2231.067.276): Νικόλαος Ταξ. Δαβανέλλος - Γεώργιος Παν. Σταυρόπουλος «Λαμία (Με τη γραφίδα των περιηγητών 1159-1940)». (Καλαίσθητη, με έγχρωμα και μαυρόασπρα έργα τέχνης - γκραβούρες, πίνακες, σχέδια κλπ. - έκδοση, που περιλαμβάνει πολλά κείμενα ξένων αλλά και Ελλήνων περιηγητών στην περιοχή της Λαμίας).

-- «Γκούτενμπεργκ»: Χρήστος Κάτσικας - Εύα Πολίτου «Εκτός "τάξης" το διαφορετικό; (Τσιγγάνοι, μειονοτικοί, παλιννοστούντες και αλλοδαποί στην ελληνική εκπαίδευση)» (πρόλογος Βασίλης Αλεξίου, μελέτη, β' έκδοση, συμπληρωμένη).

-- «Δρόμων» (Ν. Πλαστήρα 202, 135 62 Αγ. Ανάργυροι, 210.2617.648): Τούλα Καρώνη «Ταξίδι με τον Οδυσσέα» (θεατρική διασκευή της «Οδύσσειας» για παιδιά, με σκίτσα του ΛΟΓΟ).

-- «Ελυτρον» (Εθνικής Αντιστάσεως 4, Αλιμος, 210.9936.849): Αργύρης Κάλμπαρης «Η συμφιλίωση» (μυθιστόρημα).

-- Γαβριηλίδης: Ελένη Μαρινάκη «Τώρα αίμα» (ποιήματα).

-- «Α. Α. Λιβάνης»: Κλαίρη Μουσταφέλλου «Πρέσπα (τέσσερις εποχές)» (φωτογραφικό λεύκωμα). Σταυρούλα Δημητρίου «Η χώρα του κασσίτερου» (λυρικό μυθιστόρημα για την Ηπειρο και τις μακραίωνες λαϊκές παραδόσεις της).

-- Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: «Βάσω Κυριάκη» (κατάλογος της εξαιρετικής αναδρομικής έκθεσης έργων ζωγραφικής και κατασκευών της εικαστικού - καθηγήτριας στην ΑΣΚΤ, Β. Κυριάκη).

-- «Ηλίας Σιμόπουλος «Ρινίσματα μετάλλων» (ποίηση).

-- Μαρία Μιστριώτη «Και νόστον εμόν» (ποιήματα στα ελληνικά και πολωνικά).

-- Στάθης Γρίβας «Καταγραφή εγκλημάτων» (ποιήματα, εκδόσεις «Θουκυδίδης»).

-- Μαρίνα Ζωγράφου «LARGO τραγούδι» (ποίηση).

-- Γιώργος Παναγουλόπουλος «Στον τελικό της ήττας» (ποιήματα, εκδόσεις «Ζαχαρόπουλος»).

-- Χαρίλαος Μιχιώτης «Δραματική πορεία (Από Απελευθέρωση, Δεκέμβρη, Βάρκιζα») (εκδόσεις «Κασταλία»).

-- Ιγνάτιος Αλεξίου «Απολογία εν λευκώ» (ποιήματα, έκδοση «Συλλογές»).

-- «(δεν)κατα» (περιοδικό ποικίλης πολιτιστικής ύλης, τεύχος 4).

-- «Αλφειός» (πολιτιστικό περιοδικό, τεύχος 14/1).

-- «Ιαμβος» (περιοδικό λόγου και τέχνης, τεύχος 9-10).

-- «Γραφή» (περιοδικό του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Λαρισαίων, τεύχος 59).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ