Σάββατο 8 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17Ν»
Ενσταση για τις πραγματογνωμοσύνες

Με την ένσταση συνηγόρων υπεράσπισης για την ακυρότητα των πραγματογνωμοσυνών της Ασφάλειας συνεχίστηκε χτες, στο τριμελές Εφετείο, η δίκη για την υπόθεση της «17Ν». Κατά τους συνηγόρους οι πραγματογνωμοσύνες είναι άκυρες διότι δεν ενημερώθηκαν γι' αυτές οι κατηγορούμενοι, όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ η ανάγνωσή τους συνιστά λόγο ακυρότητας, σύμφωνα με τη νομολογία του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα, υποστηρίζουν πως η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που έκανε δεκτά έγγραφα της Ασφάλειας ως πραγματογνωμοσύνες (σ.σ. πρόκειται για έγγραφα στα οποία αναγράφονται αποτελέσματα εργαστηριακών ερευνών), στην ουσία αποτελεί παραλογισμό, αφού δε δίνει στον κατηγορούμενο τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση εξαίρεσης στον πραγματογνώμονα της ΕΛ.ΑΣ., τη στιγμή που έχει παρόμοιο δικαίωμα για δικαστή ή για εισαγγελέα. Πρόσθεσαν επίσης ότι η ΕΛ.ΑΣ. διενεργούσε πραγματογνωμοσύνες τη στιγμή που είχε ξεκινήσει η κύρια ανάκριση και μόνο ο εφέτης ανακριτής μπορούσε να διατάξει οποιαδήποτε ανακριτική πράξη, όπως είναι και η πραγματογνωμοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη δίκη και τρεις μήνες μετά την έναρξή της, η Ασφάλεια εμφάνιζε πραγματογνωμοσύνες. Η εισαγγελέας Ε. Κουτζαμάνη χαρακτήρισε τα έγγραφα ως... «εν τοις πράγμασι πραγματογνωμοσύνη».

Η συζήτηση για την ένσταση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, καθώς η εισαγγελέας επιφυλάχτηκε να απαντήσει και σε άλλα ζητήματα σε σχέση με αυτήν.

Στη συνεδρίαση αναγνώστηκε η κατάθεση της Ρ. Κοφινά, στην οποία αναφέρει ότι αναγνώρισε τον Α. Γιωτόπουλο, όταν πριν χρόνια τον είχε δει στην πολυκατοικία της Πάτμου (σ.σ. όπου βρέθηκε κρησφύγετο της «17Ν») μαζί με τον Σ. Ξηρό. Σχολιάζοντας τη μάρτυρα ο Δ. Κουφοντίνας ανέφερε ότι κάποιοι μάρτυρες προσέρχονται στη δευτεροβάθμια δίκη λέγοντας πως «μέσα σε εκείνες τις συνθήκες είπαν και μια κουβέντα παραπάνω», όσον αφορά τις αναγνωρίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ