Τρίτη 11 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σκανδαλώδης πριμοδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Σε σκανδαλώδη πριμοδότηση και ξεδιάντροπη στήριξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης προχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ με τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στον πρόσφατο νόμο «Οργάνωση και Λειτουργία της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις». Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας έκανε δεκτή τροπολογία τριών βουλευτών της ΝΔ που υπαγόρευε: «Εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί και υπηρετούν σε ιδιωτικό σχολείο για πλήρες ωράριο διδασκαλίας, δεν προσλαμβάνονται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους ως προσωρινοί αναπληρωτές, ή, ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στη δημόσια εκπαίδευση». Στην εισηγητική της έκθεση η τροπολογία υποστηρίζεται ότι κατατίθεται για ν' αποφευχθεί η «διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου» (του ιδιωτικού σχολείου εννοεί - το δημόσιο «δικαιούται» να ψάχνει καθηγητές στη μέση της χρονιάς).

Η κυβέρνηση λοιπόν, καταστρατηγώντας και εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αφού τους απαγορεύει να δουλέψουν αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στο δημόσιο σχολείο (!), επιβάλλει διά νόμου την «ομαλή» λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων σε βάρος των δημόσιων. Αυτό αποκαλύπτεται καθαρότερα από την προσθήκη που έκανε στην τροπολογία ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας.

Γιατί όχι μόνο συμφώνησε ο υφυπουργός Γ. Καλός με την ξεδιάντροπη τροπολογία των κυβερνητικών βουλευτών, αλλά την έκανε ακόμη πιο προκλητική, αφού τη συμπλήρωσε με τη φράση: «Να μοριοδοτείται ο εκπαιδευτικός σαν να δούλευε σε δημόσιο σχολείο»! Δηλαδή ο εκπαιδευτικός δεν επιτρέπεται να φεύγει από το ιδιωτικό σχολείο για να καλύψει κενά σε δημόσιο, όμως ταυτόχρονα μοριοδοτείται η υπηρεσία του, σαν να εργαζόταν στο δημόσιο σχολείο του Εβρου ή της Ικαρίας. Με τέτοιες πονηρές «ρυθμισούλες» οι ιδιώτες κερδοσκόποι έχουν «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο».

Το μόνο που λείπει, και δεν αποκλείεται στο μέλλον, είναι να ζητήσουν οι ιδιοκτήτες να μισθοδοτεί το ΥΠΕΠΘ τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία, να πληρώνει τα δίδακτρα των μαθητών τους, τα προγράμματα, τα βιβλία κ.ά. τέτοιες ρυθμίσεις... Να πώς το ίδιο το κράτος, η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, βρίσκει χίλιους δυο τρόπους για να στηρίξει την ιδιωτική εμπορευματοποιημένη εκπαίδευση, όποιο κι αν είναι το κόστος για τη δημόσια Παιδεία και τους λειτουργούς της.

Η κυβέρνηση φέρει σοβαρή ευθύνη. Η μεροληπτική αυτή ρύθμιση, αποτελεί πρόκληση για τον εκπαιδευτικό και το δημόσιο σχολείο, και πρέπει αμέσως, το δίχως άλλο, να καταργηθεί!


Σάββας ΣΑΒΒΑ
Μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ