Πέμπτη 13 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συστάσεις για το «θεαθήναι» στην Τουρκία

Μία ακόμα μομφή για το «θεαθήναι» απηύθυνε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Τουρκία, εκφράζοντας την απογοήτευσή της απέναντι στην Αγκυρα για τη «συνεχιζόμενη καταπάτηση των προσωπικών ελευθεριών στη χώρα».

Ευκαιρίας δοθείσης η Ιταλία κάλεσε την Αγκυρα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Λευκωσίας αλλά και να προβεί σε «ξεκάθαρες κινήσεις» προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Μάσιμο Ντ Αλέμα, μετά από συνάντηση που είχε χτες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Ολι Ρεν.

Η Κομισιόν έκανε λόγο για «έντονη απογοήτευσή της», σχετικά με την απόφαση του ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας να επιβεβαιώσει την ποινή φυλάκισης 6 μηνών που έχει επιβληθεί στον Αρμένιο δημοσιογράφο και εκδότη Χραντ Ντινκ για «προσβολή της τουρκικής εθνικής ταυτότητας», αναφορικά με άρθρα του στα οποία καλούσε τους Αρμενίους να αφήσουν πίσω «τον δηλητηριώδη αντίκτυπο» της αρμενικής γενοκτονίας και να αφοσιωθούν στην ανάπτυξη και την ευημερία της ίδιας της Αρμενίας.

Συγκεκριμένα, ο Ο. Ρεν με ανακοίνωσή του καλεί την Τουρκία να αλλάξει το άρθρο 301 του ποινικού κώδικα περί «προσβολής της τουρκικής εθνικής ταυτότητας», καθώς και άλλα ασαφή νομικά κείμενα του είδους που οδηγούν στην καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ