Τετάρτη 19 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμία παρέκκλιση από τη λιτότητα

Περήφανη η κυβέρνηση για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας - εκπλήρωσε πάνω από το 80% του φετινού... «πλάνου των αποκρατικοποιήσεων» αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο επιδόματος θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών

Καμία απόκλιση από το πρόγραμμα λιτότητας σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων δεν είναι ανεκτή από την κυβέρνηση της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι εκπλήρωσε με επιτυχία - πάνω από 80% - το... «πλάνο» εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως αυτό προβλέπεται από το σχετικό «πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων». Το στίγμα αυτό δόθηκε για μια ακόμη φορά από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που είχε αντικείμενο την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει πως η κυβέρνηση ούτε που σκέφτεται το ενδεχόμενο επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά και αυτό παρά τις απανωτές ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που φέτος το χειμώνα αναμένεται να πλήξουν ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα. «Προγράμματα εκτός προϋπολογισμού δεν υλοποιούνται, διότι έχουμε υποχρέωση απέναντι και στους εταίρους μας αλλά και στον ελληνικό λαό να μειώσουμε τα ελλείμματα», δήλωσε με έμφαση ο υπουργός καθησυχάζοντας όσους ανησυχούν από τυχόν παρεκκλίσεις από την εφαρμογή των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ και του «εθνικού» προγράμματος σταθερότητας. Ο Γ. Αλογοσκούφης επανέλαβε πως «τα πράγματα πάνε αρκετά καλά και με τον προϋπολογισμό αλλά και με την πραγματική οικονομία, κυρίως με την ανάπτυξη και την απασχόληση». Σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου δήλωσε πως «οι εξελίξεις δημιουργούν κάποιες ανησυχίες».

Από την εισήγηση του υπουργού για την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων στην Κυβερνητική Επιτροπή, προκύπτει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να εισπράξει:

  • Από το Μάρτη του 2004 μέχρι σήμερα το ποσό των 4,23 δισ. ευρώ, που προέρχεται από τη μερική ή ολική εκποίηση δημόσιων επιχειρήσεων, εκτάσεων του δημοσίου κλπ.
  • 1,38 δισ. ευρώ, εισπράχτηκαν φέτος (2006) από τις μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις - μετοχοποιήσεις (Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο). Εκφράζοντας την περηφάνια της κυβέρνησης, ο υπουργός σημείωσε πως τα 1,38 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν φέτος, αντιστοιχούν στο 83% του φετινού «προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».

Επιχειρώντας να εξωραΐσει την πολιτική εκποιήσεων, ο υπουργός είπε πως με τα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις «μειώνεται το δημόσιο χρέος». Να σημειωθεί πως τα νέα κρατικά δάνεια στο α' εξάμηνο του 2006 έφτασαν σε 25,5 δισ. ευρώ ενώ και η μάζα του συσσωρευμένου χρέους συνεχίζει στην ανιούσα.

Για την Εμπορική Τράπεζα

Η σκυταλοδρομία των ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζεται με την Εμπορική Τράπεζα. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι η ιδιωτικοποίησή της θα ολοκληρωθεί μέσα στο α' 10ήμερο του Αυγούστου - όπως προβλεπόταν από το σχετικό χρονοδιάγραμμα - καθώς χτες παρουσιάστηκε... εμπλοκή από τους υποψήφιους αγοραστές που αξιώνουν τώρα από την κυβέρνηση πρόσθετες διασφαλίσεις, μετά τη σχετική γνωμοδότηση του ΣτΕ που αφορά στο ασφαλιστικό των εργαζομένων στην τράπεζα.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αφορά στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), το οποίο κρίθηκε ότι «δεν προτείνεται νομίμως». Το γεγονός αυτό αξιοποιούν οι «επενδυτές» που ζητούν ακόμα περισσότερα καθώς οι προσφορές τους έγιναν με το δεδομένο της συρρίκνωσης των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά της εργοδοσίας.

Η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει πως «έχει αναθέσει στους νομικούς της συμβούλους και σε συνεργασία με επιτελείο νομικών και ειδικών στα ασφαλιστικά και συνταγματικά θέματα, τη μελέτη των νέων δεδομένων και των τυχόν επιπτώσεών τους». Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας απαντούσαν «ουδείς τους υποχρέωσε σε δημόσια προσφορά» και ακόμη πως αν έχει πρόβλημα «να αποσύρει την πρόταση» αλλά δεν μπορεί με αυτές τις ανακοινώσεις να δημιουργεί πρόβλημα στο χρηματιστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ