Παρασκευή 21 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντίγραφα και τάματα

Εργο του Δ. Ταλαγάνη
Εργο του Δ. Ταλαγάνη
«Αντιγράφοντας το Βυζάντιο» είναι ο τίτλος της έκθεσης, που φιλοξενείται στο Λαογραφικό Μουσείο Κύμης. Παρουσιάζονται 26 έργα από τη συλλογή αντιγράφων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, μία σημαντική, αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, συλλογή. Μέσα από τα πρώιμα έργα της μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τη σταδιακή «ανακάλυψη» της βυζαντινής τέχνης από τους μελετητές, τους φιλότεχνους και τους αγιογράφους του τέλους του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, ενώ τα πιο ύστερα έργα της είναι διαφωτιστικά για τα σημαντικά βήματα που έγιναν στη συντήρηση των βυζαντινών εικόνων στο β΄ μισό του 20ού αιώνα.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε τρεις μεγάλες ενότητες: «Αντίγραφα ζωγράφων - αγιογράφων του α΄ μισού του 20ού αιώνα» (Κόντογλου, Αστεριάδης, Φερεκείδης, Π. Ζωγράφος), «Αντίγραφα ειδικευμένων συντηρητών - καλλιτεχνών των δεκαετιών του '50 και '60» (Φ. Ζαχαρίου, Χρ. Λεφάκης, Ι. Κολέφας) και «Σύγχρονα αντίγραφα ειδικευμένων συντηρητών» (Φλ. Ιατροπούλου, Ολ. Κολέφα). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3/9.

  • «Λατρείας τάματα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται (22/7-3/9), στον πύργο Μπαζαίου στη Νάξο. Διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Αιών». Το υλικό προέρχεται από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και το αρχείο της φωτογράφου Μαρίας Χουλάκη, ενώ αναφορά στην εικαστική επιρροή του θέματος στην τέχνη επιχειρείται μέσα από την παρουσίαση έργων του Δημήτρη Ταλαγάνη. Παράλληλα με την παρουσίαση, προβάλλονται στον εκθεσιακό χώρο αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «Βιογραφία ενός τάματος» του Πάνου Καρκανεβάτου. Η έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει η Σοφία Χανδακά, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου και θα παρουσιαστεί στη συνέχεια και σε άλλους χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ