Παρασκευή 21 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φεστιβαλικές θεατρικές βραδιές

«Θεσμοφοριάζουσες»από το Εθνικό Θέατρο
«Θεσμοφοριάζουσες»από το Εθνικό Θέατρο
Τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη παρουσιάζει, σήμερα και αύριο, στην Επίδαυρο, το Εθνικό Θέατρο. Με στόχο της σάτιράς του τον Ευριπίδη, ο Αριστοφάνης έγραψε και παρουσίασε το 411 π.Χ. τις «Θεσμοφοριάζουσες». Το έργο παίρνει τον τίτλο του από τα Θεσμοφόρια, γυναικεία γιορτή, στην οποία δεν επιτρεπόταν να παρίστανται άντρες. Ο μύθος, γεμάτος ανατροπές και απρόοπτα, αλλά και η διακωμώδηση των ηρώων, μέσα από την παρωδία έργων του Ευριπίδη, κάνουν τις «Θεσμοφοριάζουσες» μια από τις πιο σπαρταριστές κωμωδίες του Αριστοφάνη. Οι «Θεσμοφοριάζουσες» ανέβηκαν για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο το 1958, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού. Φέτος παρουσιάζονται, στις 21 και 22 Ιουλίου, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Η μουσική είναι του Σταμάτη Κραουνάκη, τα σκηνικά της Ερσης Δρίνη, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ και οι χορογραφίες της Φρόσως Κορρού. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Περικλής Καρακωσταντόγλου, Θεμιστοκλής Πάνου κ.ά.

  • Σήμερα και αύριο, πέντε ηρωίδες του Σοφοκλή από ισάριθμες τραγωδίες - η Τέκμησσα, η Ηλέκτρα, η Ιοκάστη, η Δηιάνειρα και η Αντιγόνη - θρηνούν για την απώλεια του άνδρα, του αδελφού, του πατέρα, στη Μικρή Επίδαυρο. Μεταφρασμένα αποσπάσματα από τον Σοφοκλή, με τον τίτλο «Θρήνοι γυναικών», εναλλάσσονται με έμμετρους μονολόγους και λυρικές εκφράσεις, σε μια ελεύθερης φόρμας μουσική σύνθεση που αποτελείται από πέντε μονωδίες και τέσσερα μουσικά μέρη. Μουσική Νίκος Ξυδάκης, κείμενα Διονύσης Καψάλης, σκηνική επιμέλεια - κοστούμια Αγγελος Μέντης. Ερμηνεύουν: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ολια Λαζαρίδου, Ανέζα Παπαδοπούλου, Λυδία Φωτοπούλου.
  • «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Σαίξπηρ, που παρουσιάζει ο θεατρικός οργανισμός «Θεατρικό σανίδι - Πολιτισμός», φιλοξενείται, σήμερα, στις 21.00, στο «Βεάκειο», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πειραιά «Μάνος Χατζιδάκις». Παίζουν: Θάνος Καληώρας, Νίκος Αλεξίου, Σωτήρης Βάγιας, Μπάμπης Κλακιώτης, Θεώνη Σκαλέρη, Γιάννης Ματαράγκας, Ελβίρα Ζαμπετάκη, Μαρία Κάππα κ.ά. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Καραχισαρίδη, η μετάφραση και διασκευή των Γιάννη Λιγνάδη - Μπάμπη Κλακιώτη, τα σκηνικά του Γιάννη Ματαράγκα και τα κοστούμια της Αννας Μαχαιριανάκη. Ο Σαίξπηρ έγραψε το έργο με τους δίδυμους αδελφούς που είχαν χαθεί από μικρά παιδιά και η μοίρα τους ξανασμίγει σ' ένα τρελό παιχνίδι απίστευτων συμπτώσεων. Η αγάπη, η απιστία, οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά κυρίως η δεξιοτεχνία του Σαίξπηρ δημιουργούν ένα έργο πραγματικά απολαυστικό.
  • Το «Θέατρο Δωματίου» παρουσιάζει σήμερα, στο «Σχολείον» (Πειραιώς και Βενιζέλου, ΙΟΝ), την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε εκσυγχρονιστικής αντίληψης σκηνοθεσία της Αντζελας Μπρούσκου, μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, μουσική Blaine Ι. Raininger, σκηνικά-κοστούμια Σωκράτη Σωκράτους. Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Νίκος Πουρσανίδης, Κώστας Τσιούκας, Παρθενόπη Μπουζούρη, Φαίη Ξυλά, Αντζελα Μπρούσκου, Γιάννης Στάνκογλου.
  • Με την αριστοφανική κωμωδία «Βάτραχοι» συμμετέχει φέτος η «Αττική Σκηνή» στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ελλάδας και της Κύπρου. Η παράσταση, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη, παρουσιάζεται σήμερα στην Αμφίπολη, αύριο στο Δίον (Κατερίνη) και την Κυριακή στη Θάσο. Η παραγωγή θα παρουσιαστεί στις 11 και 12 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στις 20 του Σεπτέμβρη στο Ηρώδειο. Ο σκηνοθέτης Θανάσης Θεολόγης σημειώνει: «Οι "Βάτραχοι" είναι το μόνο από τα σωζόμενα έργα που μας θυμίζει την εικόνα ενός οχήματος που συνεχώς κινείται. Κινείται από το γήινο στοιχείο (Ηρακλής) στο υγρό (βάτραχοι), καταλήγει στο αέρινο (μύστες) για να επιστρέψει πάλι στο γήινο, πιο σοφό. Επίσης τα τρία στοιχεία του Διόνυσου, το ζωώδες (λεοντή), το θηλυκό (κροκωτός χιτώνας) και το αρσενικό, κάνουν το έργο να αγγίζει τα όρια του γκροτέσκου. Παράλληλα, για πρώτη φορά γίνεται πρωταγωνιστής Δούλος. Τούτο αποτελεί τη θεατρική συνέπεια της πολιτικής χειραφέτησης των σκλάβων, ύστερα από τη ναυμαχία στις Αργινούσες. Ο διανοούμενος Διόνυσος αναζητά τον ποιητή για να σωθεί η πολιτεία». Μετάφραση: Θανάσης Μπίντας. Μουσική: Γιούρι Στούπελ. Σκηνικά-κοστούμια: Μαρία Κλέβες - Χρυσικού. Χορογραφίες: Νατάσα Ζούκα. Παίζουν: Χάρης Ρώμας, Ηλίας Λογοθέτης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλης Κολοβός, Σπύρος Σαραφιανός, Μιχάλης Θεοδώρου, Μαρία Ζάχαρη, Μαργαρίτα Βαρλάμου, Ιωάννα Δελλάκου, Περικλής Μοσχολιδάκης κ.ά. Ιέρεια η Αννα Συνοδινού.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινούν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις (2016-06-29 00:00:00.0)
Το καλοκαίρι του Εθνικού Θεάτρου (2008-04-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-08-27 00:00:00.0)
Πλούσιο φεστιβαλικό θεατρικό καλοκαίρι (2001-07-08 00:00:00.0)
μια παράσταση (1999-09-03 00:00:00.0)
Οι "Βάτραχοι" περιοδεύουν (1998-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ