Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ
Με πολιτική επιστράτευση απειλούν τους απεργούς

Σε ωμό εκβιασμό των εργαζομένων στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, προχώρησε χτες η κυβέρνηση, διαμηνύοντας πως έχει ήδη αποφασίσει να τους επιστρατεύσει αν συνεχίσουν να απεργούν, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση περίπου 60 συμβασιούχων συναδέλφων τους. Χτες έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, οπότε και αποφασίστηκε η πολιτική επιστράτευση με πρόσχημα την «έκθεση σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας». Αργά το απόγευμα, αφού δόθηκε το πράσινο φως από τον Κ. Σημίτη, συντάχτηκε η απόφαση και μπήκαν οι σχετικές υπογραφές. Αργά χτες το βράδυ έληξε με αδιέξοδο κοινή σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής τους Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και του σωματείου και αναμένεται πλέον η επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης.

Με δηλώσεις του χτες το απόγευμα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Κ. Καϊσερλής, είπε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «είναι πανέτοιμη να λάβει τα ανάλογα μέτρα, που μέσα σε αυτά εντάσσεται και η πολιτική επιστράτευση των υπαλλήλων της χωματερής», αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις τους.

Το μεσημέρι είχε προηγηθεί άλλη σύσκεψη στην Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ) με τη συμμετοχή των εργαζομένων στη χωματερή. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΣΔΚΝΑ προχωρούσε στη συγκέντρωση των καταστάσεων με τα ονόματα των εργαζομένων, για την περίπτωση υλοποίησης της απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης. Από την πλευρά της η ΠΟΕ - ΟΤΑ επιχείρησε να συμβιβάσει τα πράγματα, καλώντας τη Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ να μην απολύσει τους εργαζόμενους και να αναμένει γνωμοδότηση του υπουργείου για τη νομιμότητα ανανέωσης της σύμβασής των εργαζομένων, με βάση διάταξη του νόμου για προσλήψεις στην περίπτωση εκτάκτων αναγκών.

Στο μεταξύ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ιω. Σακελλάκος διέταξε χτες τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το κλείσιμο της χωματερής. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Ιω. Προβατάρης, ο οποίος θα ερευνήσει, αν έχουν τελεστεί από κάποιους αξιόποινες πράξεις, όπως π.χ. παράβαση των υγειονομικών κανόνων. Η εισαγγελική παρέμβαση έγινε μετά από έγγραφο του δήμου Αθηναίων, γνωστού για τέτοιου είδους... ευαισθησίες.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στη χωματερή, δήλωναν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για τη διατήρηση των συναδέλφων τους στη δουλιά, κάτι που σύμφωνα με το Σωματείο τους, καθίσταται αναγκαίο μέσα σε συνθήκες καύσωνα και Καλοκαιριού, οπότε και ο κίνδυνος πυρκαγιάς στη χωματερή είναι άμεσος. Μέχρι και χτες αργά το βράδυ, οπότε ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ, οι εργαζόμενοι δήλωναν αποφασισμένοι να εφαρμόσουν την απόφαση του σωματείου τους σύμφωνα με την οποία σήμερα και αύριο πραγματοποιούν στάσεις εργασίας. Σάββατο και Κυριακή απέχουν από την υπερωριακή απασχόληση, ενώ από τη Δευτέρα προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι ζητούν να τροποποιηθεί ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του ΕΣΔΚΝΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες σε προσωπικό, να σταματήσουν οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού και να τους δοθεί το πριμ παραγωγικότητας.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στις 20 Απρίλη ο ΕΣΔΚΝΑ και ο ίδιος ο πρόεδρος είχαν συμφωνήσει στην ανανέωση της 4μηνης σύμβασης των απολυμένων, μέχρι τον Σεπτέμβρη, ενόψει Καλοκαιριού, οπότε και ο κίνδυνος πυρκαγιάς στη χωματερή είναι άμεσος και η εμπειρία των εργαζομένων πολύτιμη. Στη συνέχεια, όμως και αφού οι συμβασιούχοι δούλευαν κανονικά ο Γ. Λατζουράκης αρνήθηκε να υπογράψει την ανανέωση της σύμβασής τους. Οι εξελίξεις, πάντως, καταδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, τις ευθύνες της κυβέρνησης που επιμένει στη διατήρηση του θεσμού των εκτάκτων.

Με δελτίο Τύπου, αργά χτες το βράδυ, ο ΕΣΔΚΝΑ κάλεσε τους εργαζόμενους να αναθεωρήσουν τη στάση τους, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη τη «σκέψη να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους, στις δύσκολες ώρες που περνά το Λεκανοπέδιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Γ. Μαστοράκος, κάλεσε τους εργαζόμενους να επανεξετάσουν τη θέση τους και χαρακτήρισε επίσης «αδιανόητο» (τι σύμπτωση!) να κλείσει η χωματερή.

Μιλώντας στον «Ρ» ο Γ. Σπιθουράκης, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου και της ΕΣΑΚ στους ΟΤΑ, τόνισε: «Καταγγέλλουμε την αδιαλλαξία της Διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ να προχωρήσει στην απόλυση των συναδέλφων μας και να απορρίψει κάθε μορφής διαλόγου. Η στάση αυτή της Διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα, αλλά και την απειλή της πολιτικής επιστράτευσης από την κυβέρνηση. Διαμηνύουμε στην κυβέρνηση πως με τέτοιες αυταρχικές μεθόδους δε λύνονται τα προβλήματα. Οι κινητοποιήσεις μας θα προχωρήσουν κανονικά, οι απειλές αυτού του είδους δεν μπορούν να μας κάμψουν και θα βρουν αντιμέτωπους σύσσωμους τους εργαζομένους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ