Κυριακή 30 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Ουγκέτσου Μονογκατάρι»

Του Κέντζι Μιζογκούτσι

Ευτυχώς υπάρχει το καλοκαίρι και «ελευθερώνεται», κάπως, η «ελεύθερη» αγορά και φτάνουν στις αίθουσες και ταινίες που τιμούν τον κινηματογράφο και τιμούνται από αυτόν. Το «Ράσομον» του Ακίρα Κουροσάβα, πριν τρεις βδομάδες, το «Ουγκέτσου Μονογκατάρι» (1953), του σημαντικού Κέντζι Μιζογκούτσι, αυτή τη βδομάδα.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν λαϊκό ιαπωνικό μεσαιωνικό θρύλο. Δυο αδέρφια, το ένα λαϊκός αγγειοπλάστης και το άλλο αγρότης, τα οποία δεν ξέρουν και δεν μπορούν να εκτιμήσουν την απλή, αλλά καθαρή ζωή τους, ονειρεύονται και επικαλούνται το θαύμα, για να γίνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι τώρα. Ο πρώτος, ένας φημισμένος καλλιτέχνης και ο δεύτερος ένας εξίσου φημισμένος σαμουράι.

Οπως γίνεται στους μύθους, έτσι και εδώ, οι επιθυμίες και οι επικλήσεις, σαν από θαύμα, με «μαγικό» τρόπο, γίνονται πραγματικότητα. Τα δυο αδέρφια, με ένα πήδημα στο χρόνο, περνάνε από τη μια ζωή στην άλλη. Οταν το όνειρο (το όνειρο ή η πραγματικότητα;) τελειώσει, τα δύο αδέρφια θα έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους! Θα έχουν διδαχθεί από τη ζωή! Και μαζί τους θα έχουμε διδαχθεί και εμείς!

Ο παραπάνω ιαπωνικός θρύλος δίνει την ευκαιρία στο μεγάλο Γιαπωνέζο σκηνοθέτη να ξεδιπλώσει όλο το ταλέντο του. Με εξαίσιες κινήσεις της μηχανής, με μεστή κινηματογραφική αφήγηση, με αφαιρετικό ντεκόρ, με ουσιαστικές ερμηνείες, πλάθει ένα ολοκληρωμένο κινηματογραφικό έργο. Ο θεατής κάτω από τη λειτουργική μουσική, τους δραματικούς ήχους και τα φωνητικά της ηχητικής μπάντας, ένα σύνθετο πλούτο ιαπωνικής μουσικής παράδοσης, σιγά σιγά εισέρχεται μέσα στην τραγωδία, γίνεται μέρος του δραματικού θρύλου. Ενός θρύλου που διασκεδάζει και διδάσκει.

Ο Κέντζι Μιζογκούτσι αγαπάει την πατρίδα του, αγαπάει την κουλτούρα της πατρίδας του, αγαπάει τον άνθρωπο. Γι' αυτό, ό,τι έχει να πει, το λέει με τον πιο τρυφερό τρόπο. Με την ποίηση. Ποίηση στην εικόνα, στην κίνηση, στην οικονομία των διαλόγων. Η ταινία του είναι δείγμα γραφής!

Μη χάσετε αυτή τη μοναδική ταινία. Το «Ουγκέτσου Μονογκατάρι» δικαιώνει τον κινηματογράφο.

Παίζουν: Μασαγκούρι Μόρι, Ματσίκο Κίο, Σάκαε Οζαούα, Κινούγιο Τανάκα, Μιτσούκο Μίτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ