Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Διαδηλώσεις για τη νοθεία

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Αποκλεισμοί δρόμων ήδη λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα του Μεξικού μία μέρα μετά την τρίτη μεγαλύτερη διαδήλωση που διοργάνωσε ο Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο υποψήφιος του συνασπισμού της λεγόμενης κεντροαριστεράς «Για το καλό όλων», που παραιτήθηκε πέρσι από τη δημαρχία της Πόλης του Μεξικού για να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, όπου έχασε με διαφορά μόλις 0,5%, περίπου 240.000 ψήφους επί συνόλου 41 εκατομμυρίων.

Ο Λόπες Ομπραδόρ εξακολουθεί να αμφισβητεί το αποτέλεσμα όπως και εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του, που πλημμύρισαν την κεντρική λεωφόρο Ρεφόρμα σε μήκος οκτώ χιλιομέτρων αλλά και τη χαώδη πλατεία Σόκαλο, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στη νεότερη ιστορία του Μεξικού, διαμαρτυρόμενοι για εκλογικές παρατυπίες και νοθεία και απαιτώντας επανακαταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών της 2ης του Ιούλη. Οι διοργανωτές έκαναν λόγο για ένα εκατομμύριο διαδηλωτές...

Πάντως, ο νικητής των εκλογών, ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Φελίπε Καλντερόν, μετέβη μαζί με δικηγόρους του στο Ομοσπονδιακό Εκλογικό Δικαστήριο και υποστήριξε ότι οι εκλογές διενεργήθηκαν ομαλά και νόμιμα και επομένως η επανακαταμέτρηση είναι όχι μόνο περιττή αλλά και παράνομη.

Το εκλογοδικείο καλείται να εκδώσει οριστική απόφαση έως τις 6 του Σεπτέμβρη, ενώ ο νυν Πρόεδρος, Βισέντε Φοξ, του κόμματος του Καλντερόν, αποχωρεί από τα καθήκοντά του την 1η του Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ