Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΒΑΡΟΣΙ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ
Δυσβάσταχτο το κόστος ανάπλασης κτιρίων

Να χρηματοδοτηθούν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών του οικισμού Βαρόσι, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού «ως ιστορικός διατηρητέος τόπος», με το 60% του κόστους της ανάπλασης που τους επιβλήθηκε, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Πολιτισμού και Οικονομίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Παράλληλα, ζητούν να υιοθετήσει η κυβέρνηση την πρόταση των κατοίκων για διατήρηση μόνο των όψεων και όχι της εσωτερικής διαμόρφωσης των κτιρίων, «ώστε να πάψει το δράμα τους, από το 1983 να αισθάνονται όμηροι αποφάσεων του κράτους, αλλά και όλη η περιοχή να ωφεληθεί από την αξιοποίηση αυτού του σημαντικού παραδοσιακού οικισμού».

Χαρακτηριστικά, οι βουλευτές υπογραμμίζουν στην ερώτησή τους: «Σε προγενέστερη αναφορά μας με την κατάθεση υπομνήματος των κατοίκων του Βαροσίου, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών απάντησε στις 7/9/2004 ότι διατίθεται ποσό 1.478.557 ευρώ για την ανάπλαση των όψεων των διατηρητέων κτιρίων και τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων του οικισμού. Αυτή η χρηματοδότηση πρακτικά δε βοηθά στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος, αφού δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν οι όψεις των κτιρίων χωρίς την ολική ανακατασκευή τους που είναι το ζητούμενο για τους ιδιοκτήτες».

Καταθέτοντας το πρόβλημα των κατοίκων, οι βουλευτές τονίζουν στην ερώτησή τους: «Είναι γνωστό ότι οι ιδιοκτήτες του Βαροσίου δεσμεύονται από την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού τόσο για την εσωτερική διαμόρφωση των κτιρίων και τα υλικά κατασκευής τους όσο και για την ελεύθερη επαγγελματική χρήση τους. Είναι επίσης γνωστό ότι για τέτοιου είδους αναπαλαιώσεις το κόστος κατασκευής είναι υπερδιπλάσιο των συμβατικών κατασκευών». Την ίδια ώρα, όπως καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, και με δεδομένη την οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών «η παραδοσιακή αυτή συνοικία της Εδεσσας γκρεμίζεται από τον καιρό και το χρόνο με κίνδυνο για τους διερχόμενους, αλλά και οικονομική βλάβη των ιδιοκτητών και της Εδεσσας συνολικότερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ