Τετάρτη 9 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Πρόγευμα με την... Κλαίρη

Σκηνή από την ταινία του Ερίκ Ρομέρ «Το γόνατο της Κλαίρης»
Σκηνή από την ταινία του Ερίκ Ρομέρ «Το γόνατο της Κλαίρης»
Η γαλλική κομεντί «Το γόνατο της Κλαίρης», σε σκηνοθεσία Ερίκ Ρομέρ, που θα μεταδοθεί απόψε στις 24.00 από την ΕΤ-1, ξεχωρίζει από τις κινηματογραφικές προβολές της βραδιάς.

Οι τελευταίες μέρες της εργένικης ζωής του 35χρονου Ζερόμ πριν το γάμο του περνάνε ειδυλλιακά δίπλα στην υπέροχη λίμνη του Ανσί. Η συνάντηση με την Ορόρα, παλιά φίλη και συγγραφέα, θα είναι καθοριστική, καθώς θα του γνωρίσει δύο αισθησιακές κορασίδες, τη Λόρα και την Κλαίρη. Ιδιαίτερα η δεκαεξάχρονη Κλαίρη θα αρχίσει να δημιουργεί φαντασιώσεις και εμμονές στο μυαλό του, εξωτερικεύοντας κομμάτια του εαυτού του που κι ο ίδιος αγνοούσε. Η Κλαίρη τον γοητεύει τόσο πολύ και ιδιαίτερα η σφριγηλότητα των γονάτων της. Εκτοτε έχει μία και μοναδική έμμονη ιδέα. Να αγγίξει το γόνατό της...

Το «Γόνατο της Κλαίρης» με το ανάλαφρο ύφος που το συνοδεύει είναι παράλληλα μια ταινία με φιλοσοφικό περιεχόμενο. Οι επιθυμίες και οι ορέξεις του εύθραυστου Ζερόμ γίνονται αφορμή για ένα δοκίμιο πάνω στον αισθησιασμό, την εμμονοληψία και τη φαντασίωση. Το πολυπόθητο «Γόνατο της Κλαίρης» διαθέτει έξοχη φωτογραφία, εξαιρετική σκηνοθεσία με ένα αισθησιακό σενάριο, καθώς και δύο πανέμορφες Γαλλίδες με τέλεια υποκριτικά στοιχεία. Παίζουν οι Ζαν Κλοντ Μπριαλί, Ορόρα Κορνού, Λορένς ντε Μοναγάν και Μπεατρίς Ρομόν.

Από τη ΝΕΤ θα παρακολουθήσουμε την αμερικανική κοινωνική σάτιρα βασισμένη στο ομότιτλο μπεστ σέλερ του Κουρτ Βάνεγκατ «Πρόγευμα για πρωταθλητές», σε σκηνοθεσία Αλαν Ρούντολφ.

Ο Ντουέιν Χούβερ, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, βρίσκεται μ' ένα πιστόλι στο στόμα του, έτοιμος ν' αυτοκτονήσει. Την τελευταία στιγμή τον σώζει η υπηρέτρια, όταν του αναγγέλλει πως ένα πιάτο με τα αγαπημένα του δημητριακά, μάρκας «Breakfast of Champions», τον περιμένει στην τραπεζαρία. Το άσχημο γι' αυτόν είναι πως εκτός από το πρωινό του, τον περιμένει και μία σύζυγος, που βλέπει συνεχώς τηλεόραση κι έχει πάψει από καιρό να του μιλάει. Αλλά και η υπόλοιπη ζωή του δε βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Αποτυχημένοι συγγραφείς που βαρέθηκαν τη ζωή, κρυπτο-ομοφυλόφιλοι συνεργάτες που ντύνονται γυναικεία και πρώην φυλακισμένοι που ζητούν τη βοήθειά του είναι ένας παρανοϊκός μικρόκοσμος χαρακτήρων που περιφέρονται γύρω απ' τον Ντουέιν, τον αναστατώνουν και τον σπρώχνουν όλο και περισσότερο στο χείλος της καταστροφής. Παίζουν: Μπρους Γουίλις, Αλμπερτ Φίνεϊ, Νικ Νόλτε, Μπάρμπαρα Χέρσεϊ, Λούκας Χάας (ΝΕΤ, 23.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ