Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο αντικομμουνισμός τυφλώνει

«Αν και στην πατρίδα του δεν έχαιρε του θαυμασμού του σοβιετικού κράτους και ελάχιστα κτίριά του χτίστηκαν, τα σχέδιά του φυλάσσονταν στα Κρατικά Ρωσικά Αρχεία Λογοτεχνίας και Τεχνών (...)».

Τα παραπάνω αναφέρονται στο ρεπορτάζ της χτεσινής «Ελευθεροτυπίας» για τη νέα υπόθεση αρπαγής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρωσίας, αυτή τη φορά με την κλοπή σχεδίων του μεγάλου Σοβιετικού αρχιτέκτονα Γιάκοβ Τσερνίχοφ.

Επειδή ο αντικομμουνισμός τυφλώνει, παραπέμπουμε την «Ε» και τους αναγνώστες της στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.icif.ru, του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Αρχείου «Γιάκοβ Τσερνίχοφ». Εκεί θα ανακαλύψουν, μεταξύ άλλων, τόσο τη σπουδαία αρχιτεκτονική του καριέρα όσο και την ακαδημαϊκή του στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Δεν ξέρουμε τι εννοεί με τον όρο «θαυμασμό» η «Ε», αλλά, για παράδειγμα, το 1933, με εντολή του Κίροφ, οργανώθηκε έκθεση έργων του Τσερνίχοφ, σε ένα από τα παλάτια του Λένινγκραντ, ενώ η δεκαετία του '30 θεωρείται η πλέον παραγωγική του, τόσο σε αρχιτεκτονική δραστηριότητα (συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης) όσο και σε παιδαγωγική και συγγραφική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ