Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ορυχείο της ΔΕΗ απειλεί τους κατοίκους

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τη μετεγκατάσταση οικισμού που βρίσκεται κοντά σε ορυχείο της ΔΕΗ στο Νομό Φλώρινας, εξαιτίας των σοβαρών κινδύνων που εγκυμονούνται για την υγεία των κατοίκων, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης.

Στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν: «Σε διήμερη συμβολική κατάληψη του ορυχείου και των ταινιοδρόμων του ΑΗΣ Αμυνταίου προχώρησαν πρόσφατα οι κάτοικοι του Δ. Δ. Αγ. Αναργύρων στο Νομό Φλώρινας, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της ΔΕΗ, σχετικά με το θέμα της μετεγκατάστασης του οικισμού. Για το ίδιο ζήτημα καταθέσαμε στη Βουλή τις με αρ. πρωτ. 109/15-4-04 και 7383/6-2-06 Ερωτήσεις, αλλά και οι απαντήσεις του κ. Υπουργού και της Διοίκησης της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ ΑΕ ήταν εντελώς αρνητικές. Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του οικισμού και των κατοίκων από τη λειτουργία του ορυχείου είναι τεράστιοι, αφού τα σκαπτικά μηχανήματα έχουν φτάσει στα 50 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του οικισμού, ενώ πολλά σπίτια έχουν υποστεί ήδη ρωγμές. Επιπλέον, σοβαροί κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία και την υγεία των εργαζομένων στο ορυχείο, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα πνευμονικά νοσήματα και οι καρκίνοι. Αίτημα των κατοίκων, εδώ και πολλά χρόνια, είναι η μετεγκατάσταση του οικισμού, αλλά η ΔΕΗ αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα, επικαλούμενη το κόστος της μετεγκατάστασης, την ίδια στιγμή που τα κέρδη της έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Οι κάτοικοι του Δ. Δ. Αγ. Αναργύρων είναι αποφασισμένοι στο άμεσο μέλλον να προχωρήσουν σε ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να επιλυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «αν θα δώσει λύση και πότε στο μεγάλο αυτό πρόβλημα καθώς και τι άλλα μέτρα πρόκειται να λάβει για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσιας υγείας στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ