Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΙΚΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Μικρή αύξηση στο εξάμηνο

Εντυπωσιακή η διαφορά ανάμεσα στην εξέλιξη του όγκου της παραγωγής και των εσόδων των βιομηχανικών επιχειρήσεων

Με ρυθμό 0,8% αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του χρόνου η βιομηχανική παραγωγή, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, έναντι μείωσης 2% που είχε σημειωθεί πέρσι, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2004. Τα σχετικά στοιχεία δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από τη Στατιστική Υπηρεσία, μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του «Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία», όπου η εικόνα που καταγράφεται είναι εντελώς διαφορετική. Ετσι, αν και δεν μπορεί να γίνει λόγος για αξιόλογη μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής φέτος, όπως αυτή καταγράφεται από τη Στατιστική Υπηρεσία, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σχεδόν την ίδια περίοδο - για την ακρίβεια στο πρώτο πεντάμηνο του 2006 - οι βιομηχανικές επιχειρήσεις εμφανίζονται να έχουν εισπράξεις από το σύνολο των πωλήσεών τους της τάξης του 30%!

Σε ό,τι αφορά τον όγκο της παραγωγής, όπως προκύπτει από τη χτεσινή ανακοίνωση της ΕΣΥΕ, σε δωδεκάμηνη βάση, την περίοδο δηλαδή Ιούνη 2005 - 2006, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής σημείωσε αύξηση κατά 2,6%. Η μεταβολή αυτή προήλθε από τις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας, ως εξής:

  • Ο Δείκτης Παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων παρουσίασε μείωση, κατά 3,5%, η οποία οφείλεται, κυρίως, στη μείωση της παραγωγής εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη.
  • Ο Δείκτης Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών παρουσίασε αύξηση, κατά 3,7%, η οποία οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση της παραγωγής παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα και της παραγωγής βασικών μετάλλων.
  • Ο Δείκτης Παραγωγής Ηλεκτρισμού - Φυσικού Αερίου - Νερού παρουσίασε αύξηση, κατά 0,3%, η οποία οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση της παραγωγής και διανομής φυσικού αερίου.
Εντυπωσιακή αύξηση των εισαγωγών

Εντυπωσιακή όμως στο εξάμηνο ήταν η αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες, που, πάντα σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, σημείωσαν άνοδο κατά 38%. Οι εισαγωγές εμπορευμάτων τον φετινό Ιούνη, σε σχέση με τον Ιούνη του 2005 σημείωσαν συνολικά αύξηση 15,8%, με τις εισαγωγές από τις χώρες της ΕΕ να είναι αυξημένες κατά 1,1%, ενώ οι εισαγωγές από τρίτες χώρες κατά 38%.

Σε απόλυτα μεγέθη, η αξία των εισαγωγών ανήλθε στα 3.986,8 εκατ. ευρώ, έναντι 3.443,4 εκατ. ευρώ τον Ιούνη του 2005. Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 14%, με τις εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ να αυξάνουν κατά 8,6% και προς τις τρίτες χώρες κατά 19,8%. Σε απόλυτα μεγέθη, η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε από 1.200,1 εκατ. ευρώ τον Ιούνη του 2005 σε 1.368 εκατ. ευρώ τον Ιούνη του 2006.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ