Παρασκευή 11 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Οι ΗΠΑ σχέδια απεργάζονται

Αυτή είναι η απάντηση των Κουβανών στις προκλήσεις των Αμερικανών

Associated Press

Αυτή είναι η απάντηση των Κουβανών στις προκλήσεις των Αμερικανών
ΑΒΑΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε περίσκεψη έχουν περιέλθει οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με αναλύσεις που έκαναν την εμφάνισή τους σε αρκετές αμερικανικές εφημερίδες, αναφορικά με την άκρως απειλητική και επιθετική πολιτική των ΗΠΑ προς το Νησί της Επανάστασης.

Ο λόγος απλός: Μέχρι στιγμής τα κελεύσματα περί «δημοκρατίας» που απευθύνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι πέφτουν στο κενό, παρά τη δημόσια ομολογία ότι οι ΗΠΑ εντείνουν τον επιχειρησιακό και πολιτικό τους σχεδιασμό για το ενδεχόμενο «πολιτικής αλλαγής» στην Κούβα. «Καταρτίζονται σχέδια, άνθρωποί μας επιχειρούν να μελετήσουν τι θα συμβεί εάν λάβει χώρα μια αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στην Κούβα», όπως δήλωσε πρότινος ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου.

Οι ΗΠΑ και οι ελάχιστοι σύμμαχοί τους στην περιοχή συνεχίζουν να αγνοούν το Σύνταγμα της Κούβας, δηλαδή την προσωρινή μεταβίβαση εξουσιών στον αντιπρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, και να καλούν «να υπάρξουν εκλογές», θέση που υποστήριξε δημόσια μόνο ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας. Το γεγονός αυτό το επισημαίνει ο Ιαν Βάσκες, αναλυτής του Ινστιτούτου «Cato», που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται απομονωμένες όσον αφορά την πολιτική τους και τη στρατηγική τους έναντι της Κούβας, αναφέροντας χαρακτηριστικά και τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέπ Μπορέλ, στην Κολομβία όπου βρέθηκε για την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε: «Η ΕΕ είναι προετοιμασμένη να παίξει έναν πιο μετριοπαθή και συνεργατικό ρόλο πολύ διαφορετικό από αυτόν που ενδεχομένως υιοθετήσουν οι ΗΠΑ».

Ο Ντανιέλ Ορτέγκα σε συνέντευξη Τύπου στην Αβάνα

Associated Press

Ο Ντανιέλ Ορτέγκα σε συνέντευξη Τύπου στην Αβάνα
Βέβαια, αυταπάτες δεν μπορούν να υπάρξουν. Απλά είναι «ρόλοι»... οι ΗΠΑ του «κακού μπάτσου» και η ΕΕ του «καλού μπάτσου», αφού και οι δύο ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί επιδιώκουν τη διάλυση του σοσιαλιστικού συστήματος της Κούβας.

Από την άλλη πλευρά, δημοσιεύματα τόσο της «Miami Herald» όσο και των «Los Angeles Times» κάνουν λόγο για «διευκόλυνση της παροχής βίζας προς τους Κουβανούς» με ταυτόχρονη σκλήρυνση του μεταναστευτικού νόμου, όπως προβλέπεται σε σχέδιο νόμου που προωθείται με τη μορφή του επείγοντος στο Κογκρέσο. Προφανώς για να δημιουργήσουν ένα τεχνητό μεταναστευτικό κύμα, ώστε να θεωρήσουν ότι η διμερής συμφωνία ακυρώνεται στην πράξη και να γίνει ενδεχομένως το πρόσχημα για μία επέμβαση.

Δυναμώνει η αλληλεγγύη

Μπορεί οι ΗΠΑ συνεχώς να απεργάζονται σχέδια ανατροπής και ο κουβανικός λαός να είναι προετοιμασμένος διά παν ενδεχόμενο, εντούτοις το μεγαλύτερο όπλο και ασπίδα προστασίας της Κούβας δεν είναι άλλο από την αλληλεγγύη.

Σαν φωτιά συνεχίζει να εξαπλώνεται η επιστολή των 400 διανοουμένων, επιστημόνων και καλλιτεχνών, που απαιτούν τον απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας και καταδικάζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις απειλές ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Κούβας.

Ο κατακλυσμός μηνυμάτων αλληλεγγύης συνεχίζεται με τις επιστολές δημάρχων της Νικαράγουας, που δηλώνουν την αμέριστη στήριξή τους στην Κούβα, την επίσκεψη του ηγέτη του Σαντινίστας Ντανιέλ Ορτέγκα, την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, το μήνυμα του προέδρου της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπιντεφλίκα και κυρίως με την πασίγνωστη, πλέον, επιστολή έκκληση των 400 διανοουμένων και καλλιτεχνών από 50 χώρες μεταξύ αυτών οι κάτοχοι Νόμπελ Ζοζέ Σαραμάγκου, Ριγομπέρτα Μεντσού, Ναντίν Γκόρτιμερ, Γουόλε Σογίνκα, Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ, Ντάριο Φο, Ντέσμοντ Τούτου, Ζορές Αλφιόροφ.

Την επιστολή μέσα σε διάστημα 72 ωρών έχουν υπογράψει περισσότεροι από 6.500, μεταξύ αυτών οι ηθοποιοί Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ντάνι Γκλόβερ, Χάρι Μπελαφόντε, Μαρία Ρόχο, Λετίσια Σπίλερ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Ροντρίγκο ντε λα Σέρνα (πρωταγωνιστές της ταινίας «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας» για τον Τσε Γκεβάρα), ο βραβευμένος με Οσκαρ για την ταινία «Τράφικ» Αμερικανός ηθοποιός Μπενίσιο ντε Τόρο. Επίσης, ο Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας Οσκαρ Νιεμέγιερ, ο Μανού Τσάο, ο Τζέιμς Πέτρας, ο Τσίκο Μπαρκέ, ο Ράμσεϊ Κλαρκ, ο Χουάν Γκέλμαν, ο Μάριο Μπεντέτι, ο Ιγνάσιο Ραμονέ, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Πάμπλο Γκουαγιασιμίν, ο Φρέι Μπέτο, ο Εδουάρδο Γκαλεάνο κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλεγγύη στο Νησί της Επανάστασης (2006-08-22 00:00:00.0)
«Η Κούβα δεν είναι αποικία των ΗΠΑ » (2006-08-13 00:00:00.0)
Ασπίδα η διεθνής αλληλεγγύη (2006-08-13 00:00:00.0)
«Πρέπει να αποτρέψουμε μια νέα επίθεση» (2006-08-08 00:00:00.0)
«Να σταματήσουμε τη νέα τακτική εναντίον της Κούβας» (2005-03-29 00:00:00.0)
Καταδικάζουν τα αντι-κουβανικά σχέδια (2005-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ