Κυριακή 13 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η Κούβα δεν είναι αποικία των ΗΠΑ »

Associated Press

«Φιντέλ, άλλα 80 χρόνια». Καθόλου λίγα τα ιδιόχειρα πανό που έκαναν την εμφάνισή τους στην Αβάνα με αυτό το σύνθημα. Αυτό περίπου είναι το πνεύμα που επικρατεί στην Κούβα, που σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε πόλη και χωριό καθημερινά συγκεντρώνονται καθημερινά, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ασθένεια του Φιντέλ και ενημερώνονται και κυρίως βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Ενα σύνθημα - ευχή με ιδιαίτερη φόρτιση σήμερα, 13 Αυγούστου, που ο Φιντέλ συμπληρώνει το 80ό του έτος.

Οπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, αποκαλύπτοντας τη στιχομυθία που είχε με το Φιντέλ κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Mercosur στην Αργεντινή μερικές μέρες πριν από την εγχείρησή του, πως «ό,τι κι αν γίνει η Κούβα θα συνεχίσει το δρόμο της. Υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα, μία επανάσταση, ένας ολόκληρος λαός που είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο».

Το Ιράκ «θα φαντάζει σαν παιδική χαρά»...

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Εθνικού Κοινοβουλίου της Λαϊκής Εξουσίας, Ρικάρντο Αλαρκόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Λατινικής Αμερικής «Telesur», προειδοποίησε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Κούβας και διαβεβαίωσε την Ουάσιγκτον ότι σε αντίθετη περίπτωση «θα γίνει κόλαση» και ότι το Ιράκ «θα φαντάζει σαν παιδική χαρά»...

«Η Κούβα δεν είναι αποικία των ΗΠΑ», υπενθύμισε ο Ρικάρντο Αλαρκόν, τονίζοντας ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Λευκός Οίκος με τις συνεχείς παρεμβάσεις του Προέδρου Μπους, της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων είναι «να διεμβολίσει, να απειλήσει και να επιβάλει την πολιτική της και την ηγεμονία της, όπως στον υπόλοιπο κόσμο έτσι και στην Κούβα»... «αλλά θα αποτύχει οικτρά, όπως στο παρελθόν». «Ολοι όσοι περίμεναν χάος ή έκαναν προπαγάνδα ότι κάτι τρομερό θα συνέβαινε λόγω της ασθένειας του Κάστρο ή ότι ο κόσμος θα έβγαινε στους δρόμους, είδαν την πόρτα να κλείνει επάνω τους και τώρα τα χέρια τους θα πρέπει να έχουν πρηστεί», κατέληξε ο Αλαρκόν.

Με αυτή την κατάσταση, την απολύτως ομαλή και επαναστατική που επικρατεί στην Κούβα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται να προβληματίζονται, σύμφωνα με αμερικανικές εφημερίδες, αναφορικά με την άκρως απειλητική και επιθετική πολιτική των ΗΠΑ προς το Νησί της Επανάστασης.

Ο λόγος απλός: Μέχρι στιγμής, τα κελεύσματα περί «δημοκρατίας» που απευθύνουν πέφτουν στο κενό και παρά τη δημόσια ομολογία ότι εντείνουν τον επιχειρησιακό και πολιτικό τους σχεδιασμό για το ενδεχόμενο «πολιτικής αλλαγής» στην Κούβα. «Καταρτίζονται σχέδια, άνθρωποί μας επιχειρούν να μελετήσουν τι θα συμβεί εάν λάβει χώρα μια αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στην Κούβα», όπως δήλωσε πρότινος ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου.

Οι ΗΠΑ και οι ελάχιστοι σύμμαχοί τους στην περιοχή συνεχίζουν να αγνοούν το Σύνταγμα της Κούβας, δηλαδή την προσωρινή μεταβίβαση εξουσιών στον αντιπρόεδρο της χώρας, Ραούλ Κάστρο, και να καλούν «να υπάρξουν εκλογές», θέση που υποστήριξε δημόσια μόνο ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας.

Το γεγονός αυτό το επισημαίνει ο Ιαν Βάσκες, αναλυτής του Ινστιτούτου «Cato», που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται απομονωμένες όσον αφορά στην πολιτική τους και τη στρατηγική τους έναντι της Κούβας, αναφέροντας χαρακτηριστικά και τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέπ Μπορέλ, στην Κολομβία, όπου βρέθηκε για την τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε: «Η ΕΕ είναι προετοιμασμένη να παίξει έναν πιο μετριοπαθή και συνεργατικό ρόλο πολύ διαφορετικό από αυτόν που ενδεχομένως υιοθετήσουν οι ΗΠΑ».

Βέβαια, μόνο αυταπάτη μπορεί να είναι τα περί διαφορετικής επιλογής. Απλά είναι «ρόλοι»... οι ΗΠΑ του «κακού μπάτσου» και η ΕΕ του «καλού μπάτσου», αφού και οι δύο ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί επιδιώκουν τη διάλυση του σοσιαλιστικού συστήματος της Κούβας.

Από την άλλη πλευρά, δημοσιεύματα τόσο της «Miami Herald» όσο και των «Los Angeles Times» και της «San Fransisco Chronicle» κάνουν λόγο για ενδεχόμενη υιοθέτηση εκ μέρους του Κογκρέσου μιας διττής γραμμής: «διευκόλυνση της παροχής βίζας προς τους Κουβανούς», με ταυτόχρονη σκλήρυνση του μεταναστευτικού νόμου, όπως προβλέπεται σε σχέδιο νόμου που προωθείται με τη μορφή του επείγοντος στο Κογκρέσο. Προφανώς για να δημιουργήσουν ένα τεχνητό μεταναστευτικό κύμα, ώστε να θεωρήσουν ότι η διμερής συμφωνία ακυρώνεται στην πράξη και να γίνει ενδεχομένως το πρόσχημα για μια επέμβαση. Ομως ούτε και αυτό φαντάζει εύκολο. Από τη μια πλευρά, οι συνεχιζόμενες αναφορές των μεταναστευτικών υπηρεσιών και της ακτοφυλακής κάνουν λόγο ότι «δεν κουνιέται φύλλο». Από την άλλη, και το ίδιο το Κογκρέσο αντιδρά καθώς φοβάται αφ' ενός ότι ένα μεταναστευτικό κύμα θα δημιουργήσει χάος, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, όπου κρίνεται ο έλεγχος και των δύο Σωμάτων και αφ' ετέρου ότι ούτε και αυτό το σχέδιο έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας. Οπερ αναμένουμε...


Κείμενα
Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ