Σάββατο 12 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ

Στα πλαίσια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, που, καθοδηγούμενο από την ΕΕ, ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ, μεγάλες παραγωγικές μονάδες, που μέχρι σήμερα ήσαν δημόσια περιουσία, παραδίδονται στην κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου.

Με βασικό κριτήριο την κάλυψη ταμειακών αναγκών, της διαχείρισης του κρατικού προϋπολογισμού και στη λογική περιορισμού της κρατικής παρέμβασης έχουν αποφασίσει από καιρό να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση και της ΛΑΡΚΟ.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση και για να διευκολύνουν το μεγάλο κεφάλαιο:

  • Σταμάτησαν κάθε βελτίωση και εκσυγχρονισμό στην παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης.
  • Απέρριψαν κάθε ιδέα καθετοποίησης της παραγωγής της, που θα μεγάλωνε την κερδοφορία της μονάδος.
  • Μείωσαν δραματικά το μόνιμο προσωπικό, που είχε κατακτήσει ύστερα από πολλούς αγώνες ένα σχετικά καλό επίπεδο αποδοχών και το αντικατέστησαν με λιγότερους εργαζόμενους μέσω των εργολαβιών.

Σ' αυτή τη λογική συμφωνούσαν και συμφωνούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, όπως δείχνει και η συγκεκριμένη πρακτική που ακολούθησαν.

Βέβαια, σε διάφορες χρονικές περιόδους και προκειμένου να δημαγωγήσουν, ανάλογα με το αν είχαν ή έχουν κυβερνητικές ευθύνες, φρόντιζαν να αναπτύσσουν την αντιπαράθεσή τους για δευτερεύοντα, διαδικαστικά ζητήματα. Για χειρισμούς που παρέπεμπαν σε «καλές ή κακές διοικήσεις». Σε «καλούς ή κακούς» προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους.

Αυτή την περίοδο, με τις οδηγίες της κυβέρνησης, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ προχωράει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης για να καλύψει ταμειακά της ελλείμματα, αλλά και για να προετοιμάσει την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου σ' αυτήν τη στρατηγικής σημασίας για το δημόσιο επιχείρηση.

Σ' αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε στις αρχές της βδομάδας σύσκεψη των σωματείων της ΛΑΡΚΟ παρουσία πολιτικών και συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

Εκεί επιβεβαιώθηκε η κοινή πορεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παρά τις φραστικές κορόνες για διαχειριστικές παραλείψεις που φυσικά δεν άγγιζαν την ουσία του προβλήματος. Δηλαδή, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που απαξιώνει τις επιχειρήσεις και τις ξεπουλά στο μεγάλο κεφάλαιο.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΝΑΣ, του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Μετάλλου της περιοχής ανέδειξαν την ουσία του ζητήματος και διατύπωσαν τα εξής αιτήματα:

- Να σταματήσει κάθε διαδικασία μετοχοποίησης. Κάθε σχεδιασμός που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της επιχείρησης.

- Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών και οι εργαζόμενοι σ' αυτές, να απορροφηθούν από την επιχείρηση, στη βάση των κατακτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.

- Να αντιμετωπίζεται σταθερά, μόνιμα και επίμονα κάθε προσπάθεια έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων μέσα από τη διαδικασία των εργολαβιών.

- Να επιδιώκεται αταλάντευτα η ενότητα των εργαζομένων, που φυσικά προϋποθέτει την αντιπαράθεση με τους υπηρέτες της εξουσίας και τους τοποτηρητές της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, έχει ξεχωριστή σημασία η επιτυχία της προγραμματισμένης απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ, στις 17/8. Το Σωματείο μονίμων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και η φτωχή αγροτιά της περιοχής θα πρέπει να εκφράσουν δυναμικά και δραστήρια τη συμπαράστασή τους. Το ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και η συσπείρωση της ΝΑΣ θα είναι στην πρώτη γραμμή και αυτού του αγώνα.


Τ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ