Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας

Οι επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα διαδέχονται το ένα το άλλο καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου

Τις απαράδεκτες κι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο Δήμο Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στο Μηχανουργείο του Δήμου και τις οποίες κατήγγειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ) προσπαθεί να υποβαθμίσει το Γραφείο Υγιεινής και Ασφάλειας, με κείμενο που υπογράφουν η γιατρός εργασίας και ο τεχνικός ασφάλειας.

Οπως σημείωνε ο ΣΕΔΘ στη σχετική καταγγελία του, με την οποία ζητούσε την άμεση παρέμβαση και την αυτοψία των επιτροπών για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, «οι συνθήκες εργασίας και τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, εγκυμονούν κινδύνους. Οι επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Πρόσφατα αλλοδαπός εργάτης που απασχολούνταν σε εργολαβία του Δήμου, χτυπήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης». Ακόμη προσέθετε ότι «η ηπατίτιδα Β θερίζει τους εργαζόμενους στο Μηχανουργείο και η διοίκηση δεν πήρε ούτε ένα μέτρο, ώστε να πλένονται τα απορριμματοφόρα πριν τη συντήρηση. Το πλυντήριο δεν πληροί τις προϋποθέσεις ως προς την καθαριότητα των αυτοκινήτων - απορριμματοφόρων, τα ζουμιά και τα μικρόβια αιωρούνται, καθώς δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο που να διοχετεύονται εκεί τα νερά του πλυντηρίου. Ο χώρος του πλυντηρίου από κατασκευής είναι ανεπαρκής».

Ομως η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας με το κείμενό της υιοθετεί τα επιχειρήματα της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης προσπαθώντας να αποδώσει τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων σε «πολιτικές σκοπιμότητες». Στην πραγματικότητα δεν απαντά επί της ουσίας στις καταγγελίες του ΣΕΔΘ, ενώ ακόμη και τα εργατικά ατυχήματα τα αποδίδει κατά κύριο λόγο σε λάθος των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, δε δίνει τη λίστα με τα καταγραμμένα ατυχήματα αν και ο Σύλλογος την έχει ζητήσει εδώ και μήνες.

Ο ΣΕΔΘ με ανακοίνωσή του αναδεικνύει τους υπεύθυνους για το καθημερινό σακάτεμα των εργαζομένων στου χώρους δουλιάς: «Είναι η έλλειψη μέτρων προστασίας, η ελλιπής συντήρηση αυτοκινήτων και μηχανημάτων, η παραβίαση του ωραρίου εργασίας, η χρησιμοποίηση ανειδίκευτου προσωπικού, η εντατικοποίηση της δουλιάς (συμβασιούχοι εργάζονται συνεχόμενα έως και ένα μήνα χωρίς ανάπαυση)». Επίσης αποκαλύπτει πως εμβολιασμοί για την ηπατίτιδα Β δε γίνονται στους συμβασιούχους εργαζόμενους, που στην υπηρεσία της καθαριότητας αποτελούν την πλειοψηφία των εργατών, καθώς επίσης δεν τους χορηγούνται και τα αναγκαία ήδη προστασίας.

«Η υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια της διοίκησης του Δήμου και των υποτακτικών της», σημειώνει ο ΣΕΔΘ και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση υπεράσπισης της ζωής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ