Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Καθόδου» δρώμενα

Θεατρικές παραστάσεις, συμπόσιο, δρώμενα και εργαστήρια, περιλαμβάνει το φετινό διευρυμένο πρόγραμμα της «2ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος», με θέμα «Κάθοδος», που διοργανώνεται από το Δήμο Σικυωνίων και το Θέατρο «Αττις», από 24 έως και 27 Αυγούστου στη Σικυώνα. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο διεθνούς φήμης Πολωνός σκηνοθέτης Βλόντζιμιρτζ Στανιέφσκι θα παρουσιάσει τις θεατρικές παραστάσεις «Μεταμόρφωση» του Lucius Apuleius και «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη. Την παράσταση «Επίγονοι», σκηνική σύνθεση με αποσπάσματα από χαμένες τραγωδίες του Αισχύλου, θα ανεβάσει το θέατρο «Αττις» σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου. Τις εκδηλώσεις θα κλείσει η Σικυώνια Σκηνή με την κωμωδία του Αριστοφάνη «Βάτραχοι», σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρβουντζή.

Η έναρξη του Συμποσίου θα γίνει με ένα αφιέρωμα στη Λιβανέζα ποιήτρια, ζωγράφο και συγγραφέα Ετέλ Αντνάν. Η ίδια θα μιλήσει με θέμα «Κάθοδος του Ορφέα στον Αδη», ο Βασίλης Παπαβασιλείου θα διαβάσει το ποίημά της «Τζενίν», ενώ θα συμμετάσχουν η εικαστικός Βουβούλα Σκούρα και η κριτικός Τέχνης Μαρία Μαραγκού.

Ο θεατρικός συγγραφέας Μάριος Ποντίκας θα παρουσιάσει το τελευταίο του έργο με τίτλο «Η Κασσάνδρα στον Αδη», σε ανάγνωση Θόδωρου Τερζόπουλου. Στο Συμπόσιο θα παραστούν και θα μιλήσουν: ο καθηγητής Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης Χανς Τις Λέμαν, ο συγγραφέας και θεατρολόγος Φρανκ Ράντατς, o καθηγητής Ψυχανάλυσης στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά Κώστας Αρβανιτάκης, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου, ο αγρότης και σκηνοθέτης Γιώργος Καρβουντζής, ο καθηγητής του ΑΠΘ Σάββας Πατσαλίδης, ο συγγραφέας και κριτικός Θεάτρου Ηρακλής Λογοθέτης και οι θεατρολόγοι Γιώργος Σαμπατακάκης και Πηνελόπη Χατζηδημητρίου. Ο Κολομβιανός ανθρωπολόγος, σκηνοθέτης και ηθοποιός Κάρλος Αράκε θα παρουσιάσει το δρώμενο «Η κάθοδος του Γιουρουπαρί στον Αδη», ερμηνευμένο από τον σαμάνο του Αμαζονίου Τούλιο Μουνιόζ. Πρόκειται για μια θεραπευτική ιεροτελεστία έκστασης και κάθαρσης, βασισμένη σε τραγούδια, χορούς και χρήση βοτάνων.

Τη θεατρική δράση υπό τον τίτλο «Εξοδος» θα παρουσιάσουν οι ηθοποιοί Γιώργος Συμεωνίδης και Σοφία Μιχοπούλου. Η Ρούλα Πατεράκη θα αναπτύξει τη σύνθεση με τίτλο «Ελπήνωρ - φίλος άταφος» και η Ελένη Βαροπούλου την εγκατάσταση - performance με σχόλιο, «Proserpina» Η Περσεφόνη του Γκαίτε, με ερμηνεύτρια την Ευρύκλεια Σωφρονιάδου. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τα ανοιχτά εργαστήρια που θα παρουσιάσουν οι σκηνοθέτες: Β. Στανιέφσκι με θέμα « Ξεχασμένες τεχνικές του Αρχαίου Δράματος», Θ. Τερζόπουλος με θέμα « Η μνήμη του Σώματος», και Ρ. Πατεράκη με θέμα « Τεχνικές Ερμηνείας». Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-52.26.260 και 6974.925950.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ