Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παροχές μόνο για το κεφάλαιο!

Την εικόνα του σκληρού εκφραστή των συμφερόντων της ολιγαρχίας, που δε λαμβάνει υπόψη το «πολιτικό κόστος» προβάλλει η κυβέρνηση, ενόψει της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ

«Ολα για το κεφάλαιο». Στο σύνθημα αυτό συμπυκνώνεται η οικονομική πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και το 2007. Δεν πρόκειται φυσικά για κάτι το καινούριο. Τόσο το πολιτικό της πρόγραμμα, όσο και η ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική των 2,5 χρόνων, έχουν δώσει σαφές δείγμα των προθέσεων και των προσανατολισμών της. Από την άλλη βέβαια, η αυξανόμενη όξυνση των λαϊκών προβλημάτων και η ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, ενόψει μάλιστα και της διεξαγωγής των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών τον ερχόμενο Οκτώβρη είχαν δημιουργήσει αυταπάτες, ότι η κυβέρνηση ίσως ενδώσει και ικανοποιήσει κάποια λαϊκά αιτήματα. Αυταπάτες, τις οποίες έσπευσε να διαλύσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, στη συνάντηση που είχε με τον γραμματέα της ΝΔ Λ. Ζαγορίτη την προηγούμενη Τρίτη. Δύο βδομάδες πριν από την πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ, όπου πρόκειται να παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής για το 2007, ο Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας περισσότερο ως εκπρόσωπος του ΣΕΒ, στις δηλώσεις που έκανε, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οπως ξέρετε έχουμε επιλέξει ένα διαφορετικό υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης, ένα διαφορετικό υπόδειγμα οικονομικής πολιτικής σε σχέση με το παρελθόν. Εχουμε δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, στην επιχειρηματικότητα, στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Διότι, πιστεύουμε ότι μόνο μια δυναμική, εξωστρεφής και ανταγωνιστική οικονομία μπορεί να είναι ένα στέρεο υπόβαθρο για την ευημερία των Ελλήνων πολιτών». Με άλλα λόγια η ευημερία των Ελλήνων πολιτών, περνάει μέσα από την ικανοποίηση των αιτημάτων των επιχειρήσεων, αιτήματα στα οποία η κυβέρνηση δεν κάνει κανένα σκόντο. Η «ευημερία» λοιπόν είναι το συνακόλουθο των πολιτικών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, συνολικά των καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων που ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ. Οπως άλλωστε και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Οσο για την ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων που χλευαστικά και περιφρονητικά αποκαλούνται «παροχές», ο υπουργός Οικονομίας ήταν εξίσου αποκαλυπτικός στις δηλώσεις του. Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη «δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε καμία περίπτωση στις κακές πρακτικές του παρελθόντος, που προσπάθειες χρόνων τινάζονταν στον αέρα στο όνομα μιας προεκλογικής πολιτικής». Με ταξική αλαζονεία, απέρριψε την ικανοποίηση κάθε λαϊκού αιτήματος, επιχειρώντας παράλληλα να εμφανίσει το κόμμα της ΝΔ και την κυβέρνησή του, σαν σκληρό και άτεγκτο υπερασπιστή των συμφερόντων της ολιγαρχίας, ένα κόμμα που δείχνει να μην υπολογίζει το «πολιτικό κόστος», τη λαϊκή δηλαδή δυσαρέσκεια που προκαλεί η ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να έχουν καμιά αυταπάτη για το πού θα οδηγηθούν από τη συνέχιση των κυβερνητικών πολιτικών. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η οικονομική και κοινωνική θέση για εκατομμύρια εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους, μικροεπαγγελματίες θα επιδεινωθεί. Η ανάπτυξη των αγώνων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, προβάλλει ως η μοναδική διέξοδος για τον λαϊκό παράγοντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ