Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απώλεια για το θέατρο

Σε ηλικία 82 χρόνων «έφυγε» το μεσημέρι της Κυριακής, ο γνωστός σκηνοθέτης Γιώργος Θεοδοσιάδης, από ανακοπή, στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα από το νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.

Γεννήθηκε το 1924 στην Αθήνα και φοίτησε στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, ενώ αργότερα στο Λονδίνο σπούδασε σκηνοθεσία στην Guildhall School of Music and Drama. Ως σκηνοθέτης πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία το 1954 στο θέατρο «Guildhall Players» της Κορνουάλης, με το έργο «Living Room». Το 1956 επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με το Θίασο Σαμαρτζή, σκηνοθετώντας το έργο «Χτυποκάρδια». Την περίοδο 1957-59 συνεργάστηκε με τον θίασο του σπουδαίου ηθοποιού, του Μίμη Φωτόπουλου, με τον οποίο συνδέθηκαν με στενή φιλία. Τότε σκηνοθέτησε και τα έργα «Θηριοδαμαστής», «Σκαμπανεβάσματα», «Δον Καμίλο». Παράλληλα συνεργάστηκε και με το θίασο Αλεξανδράκη το 1957-58, στην παράσταση «Ηταν όλοι τους παιδιά μου», με το Ελληνικό Λυρικό Θέατρο για το «Χρυσό Χάπι» (1958) και με πολλούς καταξιωμένους θιάσους της εποχής. Το 1962 ίδρυσε τη δική του Δραματική Σχολή που έφερε το όνομά του, από την οποία πέρασαν πολλές γενιές ηθοποιών. Συνεργάστηκε και με τις δύο κρατικές σκηνές, το Εθνικό και το ΚΘΒΕ. Το 1980 κάνει μία από τις μεγάλες του επιτυχίες σκηνοθετώντας για πρώτη φορά το «Μπεντ» του Μάρτιν Σέρμαν, με τους Γιάννη Φέρτη, Πέτρο Φυσούν και Γιώργο Μοσχίδη. Στο έργο αυτό επιστρέφει συχνά, δίνοντας διαφορετικές σκηνοθετικές αναγνώσεις, με άλλους ηθοποιούς κάθε φορά.

Τα τελευταία χρόνια στέγαζε τις σκηνοθετικές του δουλιές στο δικό του θέατρο «Βικτώρια», χωρίς να σταματήσει να ασχολείται με τη διδασκαλία, αλλά και να σκηνοθετεί και παραστάσεις σε άλλους χώρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ