Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Στη λογική των «ανταλλαγμάτων» εμμένει η κυβέρνηση

«Διαθέσιμες» προς τα ξένα μουσεία είναι οι αρχαιότητές μας με αντάλλαγμα τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως προκύπτει από τη χτεσινή ομιλία του υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης θραύσματος των Γλυπτών, από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου, στην Ελλάδα!

Η επικινδυνότητα της λογικής των «ανταλλαγμάτων» για την οποία προειδοποιεί εδώ και καιρό ο «Ρ», αποτυπώνεται ακόμη πιο ξεκάθαρα στα παρακάτω λόγια του υπουργού: «Και για τα μικρότερα τεμάχια από τον Παρθενώνα θα προσφερθούν ως "αντίδωρα" αρχαία αντικείμενα από το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν μας, σε όλα τα Μουσεία που θα προωθήσουν την επιστροφή θραυσμάτων από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο αίτημα δανεισμού αρχαίων έργων τέχνης και περιοδικών εκθέσεών τους σε μεγάλα Μουσεία του εξωτερικού»!

Είναι προφανές ότι ο υπουργός υπόσχεται ποσότητα ανταλλαγμάτων («και για τα μικρότερα τεμάχια») ενώ αφήνεται να εννοηθεί και η ποιότητά τους, αφού η «αδηφαγία» των μεγάλων μουσείων (επιχειρήσεων επί της ουσίας) είναι αδύνατο να δεχτούν πολύ μικρότερης σημασίας αντικείμενα από αυτά που χάνουν.

Για πρώτη φορά δηλώνεται με τέτοιο άμεσο (και απειλητικό τελικά για τα μουσεία μας) τρόπο, η παλιά πρόταση και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για «ανταλλάγματα» και μάλιστα από το βήμα ξένου οργανισμού. Δυστυχώς, αυτό το γεγονός «σκιάζει» τη γενικότερη σημασία της επιστροφής του θραύσματος, η οποία έγινε μετά από αίτημα της Ελλάδας και αφού το ξένο Πανεπιστήμιο ζήτησε και έλαβε «αντίδωρο». Κι όμως, αυτή την απαράδεκτη πολιτική, ο υπουργός τη χαρακτήρισε ως «ορθοφροσύνη» και «γενναιότητα»!

Για τον ίδιο, «για πρώτη φορά σπάει η σιωπηλή συμφωνία των μουσειακών οργανισμών που κατέχουν Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βιέννη, τη Ρώμη, το Παλέρμο, την Κοπεγχάγη, το Μόναχο, το Βίρτσμπουργκ». Εσπευσε να ξεκαθαρίσει όμως ότι «πρέπει να γίνει σαφές προς όλα τα Μουσεία του κόσμου που κατέχουν ελληνικές ή ξένες συλλογές, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν κάτι το εντελώς ιδιαίτερο. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η συναίνεσή τους στην αποκατάσταση της ενότητας του Παρθενώνα θα αποστερήσει τα ξένα Μουσεία από τις πολύτιμες συλλογές τους».

Το επαναπατρισμένο θραύσμα παρουσιάζεται σήμερα το μεσημέρι στην Ακρόπολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ