Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ετοιμο ... για «παραχωρήσεις»

Δεν ξεχνά το στρατηγικό της στόχο στον πολιτισμό η κυβέρνηση, που δεν είναι άλλος από την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτή τη φορά ο στόχος επαναβεβαιώθηκε από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη χτεσινή εγκαινίαση, από τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, της νέας μόνιμης συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης, του δεύτερου σημαντικότερου της χώρας μετά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σημείωσε στην ομιλία του (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Οπως γνωρίζετε, ένα Μουσείο δεν είναι, ή δεν οφείλει να είναι, υπόθεση στατική. Συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα ευρήματα, που αφειδώς προσφέρει η γη της Μακεδονίας. Από τις εργασίες του μετρό αναμένονται πλούσια ευρήματα, για να γίνει πληρέστερο, ελκυστικότερο, ανταγωνιστικότερο. Γιατί συνεχώς οφείλουμε να εργαζόμαστε όλοι - και ιδιαίτερα όσοι υπηρετούν το Μουσείο - για τη μέγιστη ανταποδοτικότητα της επένδυσής του - τόσο την άυλη παιδευτική και γνωστική, όσο και την οικονομική, που αντανακλάται στην αύξηση των επισκεπτών του, στη διάθεση των υποδομών του, στην κίνηση του πωλητηρίου. Ετσι, τα χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων θα πιάσουν τόπο».

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τη «γραμμή» παραχώρησης μουσείων και μνημείων στο κεφάλαιο για διάφορες δραστηριότητές του (επιχειρηματικές και με σκοπό το κέρδος βέβαια), με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή του στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ετσι, το σημαντικό αυτό μουσείο εκσυγχρονίστηκε και επεκτάθηκε... για να «διαθέσει τις υποδομές του».

Η νέα έκθεση του Μουσείου παρουσιάζει πάνω από 2.000 αντικείμενα που εκτείνονται χρονικά από την προϊστορία μέχρι την ύστερη αρχαιότητα και τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ