Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Κήρυκας λιτότητας από τη Φινλανδία

Τη δυνατότητα των κρατών - μελών να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για τη ...διόρθωση της πορείας των προϋπολογισμών τους πρότεινε ο υπουργός Οικονομίας στη σύνοδο του Γιούρογκρουπ

Σκληρότερη λιτότητα και θεσμοθέτηση της δυνατότητας των κρατών - μελών της Ευρωζώνης να τροποποιούν τους προϋπολογισμούς στα μέσα του χρόνου και να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, πρότεινε στο Γιούρογκρουπ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων του ΕΚΟΦΙΝ, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ζήτησε σκληρότερο προϋπολογισμό για το 2007.

Ο Γ. Αλογοσκούφης, εξερχόμενος από τις εργασίες του Γιούρογκρουπ (συμμετέχουν οι 12 χώρες - μέλη της ΟΝΕ) που έληξαν χτες στο Ελσίνκι, είπε ότι διατύπωσε δύο προτάσεις για την ενίσχυση της προσπάθειας για δημοσιονομική πειθαρχία. Οι προτάσεις έχουν ως εξής:

«Αντί να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή ή και συζήτηση των Προγραμμάτων Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη - μέλη να τροποποιούν, εάν χρειάζεται, τα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξής τους στα μέσα του έτους. Αυτό βέβαια θα συμβαίνει εάν υπάρχουν νέα δεδομένα, είτε για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, είτε για την πορεία της οικονομίας, είτε υπάρχουν νέες πολιτικές πρωτοβουλίες». Η άλλη πρόταση προβλέπει «να υπάρχει ρητή δέσμευση των κρατών - μελών να φτάσουν στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους το αργότερο έως το 2012, ήτοι οι προϋπολογισμοί τους θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι ή ακόμα και πλεονασματικοί».

Ανεξάρτητα αν υιοθετηθούν ή όχι οι προτάσεις του Γ. Αλογοσκούφη - ο οποίος εμφανίστηκε στο Γιούρογκρουπ ως κήρυκας σκληρότερης λιτότητας στην Ευρωζώνη - η προβληματική που ανέπτυξε προδίδει τις διεργασίες που συντελούνται για τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων. Ειδικά η δυνατότητα τροποποίησης των προϋπολογισμών των κρατών - μελών στα μέσα του έτους και η λήψη νέων μέτρων ...διορθωτικού χαρακτήρα, απλά σημαίνουν ότι η ...άσκηση λιτότητας εμπλουτίζεται και εμβαθύνει περισσότερο. Αντίστοιχο μέτρο - για την Ελλάδα μόνο - είχε εισηγηθεί και ο υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος το 1995...

Από την πλευρά του ο κοινοτικός επίτροπος, Χ. Αλμούνια, στο περιθώριο των εργασιών του Γιούρογκρουπ, σε δηλώσεις του για την ελληνική οικονομία ανέφερε ότι είχε τις διαβεβαιώσεις Αλογοσκούφη πως η διόρθωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος θα γίνει φέτος. Επανέλαβε όμως στη συνέχεια ότι ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί - για τη μείωση του ελλείμματος - δεν είναι διαρθρωτικής φύσης. Ζήτησε δηλαδή και πάλι νέα σκληρά μέτρα ...μόνιμου χαρακτήρα για τον προϋπολογισμό του 2007.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ