Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Η λιτότητα ακρογωνιαίος λίθος της ΕΕ

Ο ίδιος εισηγήθηκε στο πρόσφατο ΕΚΟΦΙΝ, τα κράτη - μέλη να έχουν επιτύχει ισοσκελισμένους ή και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς έως το 2012...

Για σκληρότερη εκδοχή λιτότητας τα επόμενα χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο - και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει - μας προϊδεάζει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Ενημερώνοντας χτες τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα του άτυπου Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ - πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι στο διήμερο 8 και 9 Σεπτέμβρη - ο υπουργός δήλωσε πως «το κλίμα στην Ευρώπη είναι όλο και περισσότερο υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας» και πρόσθεσε με νόημα: «Δυστυχώς, η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια δεν έλυσε ούτε το δημοσιονομικό της πρόβλημα, αλλά ούτε και το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών της».

Κατά τον κ. Αλογοσκούφη πάντα «η δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής Ενωση», γι' αυτό και εισηγήθηκε στο Συμβούλιο να έχουν επιτύχει όλα τα κράτη - μέλη τους δημοσιονομικούς τους στόχους έως το 2012. Ητοι να έχουν επιτύχει ισοσκελισμένους ή και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, κάτι βέβαια που προϋποθέτει πιο άγριο πετσόκομμα μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών και επιβολή νέων φόρων. Την ίδια στιγμή όμως που οι υπουργοί Οικονομίας των «25» επιδίδονται στα νέα ρητορικά σχήματα λιτότητας, διαπίστωναν ότι η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακάμπτει και ότι το 2006 ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,5%. Επίδοση η οποία είναι μεγαλύτερη από πρόσφατες προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες το ευρωπαϊκό ΑΕΠ το 2006 θα αυξανόταν με ρυθμό 2,3%.

Στα πλαίσια της «αντιπαράθεσης» μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, με επίκεντρο το ποιος ξεπουλά καλύτερα τη δημόσια περιουσία, ο Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε τις ιδιωτικοποιήσεις του «ΟΤΕ» και της «Εμπορικής» στρατηγικής σημασίας, ενώ αρνήθηκε ότι γίνονται για ταμειακούς λόγους, όπως έκανε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει πως οι ιδιωτικοποιήσεις - δηλαδή το αμόκ ξεπουλήματος των πάντων στους επιχειρηματίες - γίνονται... κατ' εντολή του ελληνικού λαού, καθώς αποτελούν συστατικό στοιχείο του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ. Στο σημείο αυτό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη ΔΕΗ, απλώς περιορίστηκε να απαντήσει ότι « η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά μας». Προφανώς θα την περιλάβουν στο επόμενο πρόγραμμα, καθώς αυτή τη στιγμή τους απασχολεί το ξεπούλημα άλλων επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ