Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου

Παρέμβαση Σ. Σκοπελίτη στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή

Ενας ακόμα τομέας, αυτός του ιαματικού τουρισμού παραδίδεται για εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαιο όπως προβλέπουν οι διατάξεις σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού που από χτες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οπως κατήγγειλε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Σ. Σκοπελίτης η κυβέρνηση και σε αυτόν τον τομέα προωθεί την απελευθέρωση της αγοράς μέσω της άρσης της αποκλειστικότητας της διαχείρισης των ιαματικών πόρων, κάτι που πρακτικά σημαίνει το άνοιγμα του δρόμου, για να εισέλθει το μεγάλο κεφάλαιο και στον τομέα αυτό. Οι ενέργειες αυτές, είπε, θα αποβούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που κάνουν χρήση των ιαματικών υπηρεσιών. «Με την ιδιωτικοποίησή τους, κατήγγειλε, οι φυσικοί ιαματικοί πόροι θα γίνουν εμπόρευμα το οποίο θα αγοράζουν πανάκριβα αυτοί που το έχουν ανάγκη. Και αυτοί είναι πρώτα και κύρια οι εργαζόμενοι που λόγω της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, αλλά και λόγω της εντατικοποίησης, αντιμετωπίζουν πάρα πολλές ασθένειες και προβλήματα».

Ο Σ. Σκοπελίτης τόνισε ότι οι σημερινές μονάδες ιαματικής θεραπείας θα μετατραπούν σε τουριστικά συγκροτήματα με υπηρεσίες τέτοιες που θα αποφέρουν τη μεγαλύτερη κερδοφορία στους επιχειρηματικούς κύκλους που θα αναλάβουν τη διαχείρισή τους. Για το ΚΚΕ, είπε, και σε αντίθεση με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, οι ιαματικές πηγές είναι φυσικοί πόροι και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ιδιωτικοποιηθούν. Πρέπει, τόνισε, να ανήκουν στο κράτος και να αποτελούν λαϊκή περιουσία, να περάσουν στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και να αξιοποιηθούν κύρια για τη δωρεάν ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Ενδεικτικές της κυβερνητικής κατεύθυνσης να ευνοηθούν με κάθε τρόπο οι διάφοροι επιχειρηματικοί κύκλοι είναι διατάξεις του νομοσχεδίου με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα σε μεγάλες τουριστικές μονάδες να κάνουν αλλαγές χρήσης των κτιρίων, ενώ παραχωρούνται σε αυτούς ακόμα και δασικές εκτάσεις.

Υπερασπιζόμενη το νομοσχέδιο, η αρμόδια υπουργός Φ. Πάλλη - Πετραλιά ισχυρίστηκε ότι στόχος του είναι να τεθεί ένα πλαίσιο αξιοποίησης των ιαματικών πηγών και να προσδιοριστεί η κυριότητα, η χρήση και η προστασία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ